Kemični piling kože 

Kakovost kože se s staranjem neustavljivo spreminja. Koža postaja ohlapna, suha, neelastična, razbrazdana, razširijo se kožne pore ... S kemičnim pilingom obnovimo in zgladimo povrhnje plasti kože, v globljem delu kože pa povzročimo nastajanje novega kolagena in dosežemo izboljšan tonus. Faza luščenja stare kože je zoprna, vendar vas bo nova, gladka koža navdušila.

Prijavi se na posvet
Rezultat

po 2 tednih

Trajanje posega

20 minut

Okrevanje

od 0 do 4 dni, odvisno od jakosti pilinga

Trajnost učinka

potrebno ponavljati v določenih časovnih razmikih, vzdrževanje

O posegu

  • Kemični piling kože je nekirurški poseg, primeren tako za ženske kot tudi moške, saj nas posledice staranja prizadenejo v podobnem obsegu.
  • Blagi pilingi s sadnimi in mlečnimi kislinami poživijo prekrvitev kože in jo naredijo sijajnejšo, medtem ko imajo globlji pilingi (TCA) poleg intenzivnejšega učinka izboljšanja videza in kakovosti kože še učinek zatezanja in nastajanja novega kolagena.
  • Pred posegom se bomo pogovorili o možnostih in vaših pričakovanjih.
  • Postopek traja 10 minut in ga je treba za najboljši učinek ponoviti 3- do 4-krat. Med vsakim posegom mine vsaj 14 dni. Obnovitveni piling priporočamo enkrat letno.
  • Po posegu je koža obraza pordela, po nekaj dneh se prične luščiti, spodaj pa že nastaja nova, gladka in nežna koža. Postopek kemičnega pilinga izvajamo ob četrtkih popoldne, da si koža preko vikenda opomore.
  • Po pilingu priporočamo uporabo negovalne kreme in kreme z UV-zaščitnim faktorjem.

Poleg staranja globokih tkiv obraza se s staranjem spreminja tudi koža – postaja ohlapna, suha, neelastična in razbrazdana. Vendar s povrnitvijo volumna in z napetostjo kože ne moremo vplivati na kakovost kože. S kemičnim pilingom zgladimo in obnovimo vrhnje plasti kože, z globokim pilingom pa sprožimo tudi zatezanje, obnovo in rast kolagena ter boljšo strukturo globljih plasti kože.

Uporabljamo več vrst pilingov, odvisno od tipa kože in učinka, ki ga želimo doseči. S pilingom na nadzorovan način odstranimo povrhnjico in zgornje odmrle sloje kože. Koža se tako enakomerno obnovi in postane gladka. S pilingi s sadnimi ali mlečnimi kislinami lahko odstranimo drobne linije, zožamo pore in odstranimo manjše nepravilnosti kože, z mlečnokislinskimi pilingi pa lahko pusto kožo poživimo, ji povrnemo tonus in izboljšamo njeno teksturo.

Strankam priporočamo 4 postopke kemičnega pilinga v razmiku 14 dni. Po pilingu je koža rdeča in sijoča. Rdečica se umiri že do naslednjega dne, zato je piling s sadnimi ali mlečnimi kislinami primeren tudi za bolj zaposlene stranke, ki si ne morejo privoščiti daljšega časa okrevanja.

Srednje globoki pilingi so namenjeni intenzivnejšemu pomlajevanju. S to vrsto pilinga odpravimo globlje gubice, motnje v pigmentaciji ter celovito obnovimo kožo. Srednje globoke pilinge izvajamo s preparati, ki vsebujejo TCA (triklorocetno kislino različnih koncentracij, in sicer 15-, 18-, 20- ali 30-odstotno). Glede na to, kaj želimo s pilingom doseči, izvajamo različne protokole. Light protokol s 15-odstotno TCA uporabljamo na 2–3 tedne, medium protokol s 15-odstotno TCA ter točkovno z 18-odstotno TCA enkrat mesečno, napredni protokol z 18- ali 20-odstotno TCA pa na dva meseca.

Poleg sadnih in mlečnih kislin ter TCA uporabljamo tudi fenolne pilinge, ki delujejo najgloblje in imajo največji učinek, vendar daljši čas okrevanja, zato jih uporabimo samo v primerih, ko je koža resnično slabe kakovosti in starostno spremenjena, stranka pa ima dovolj časa za okrevanje.

Učinek pilingov na aknasto kožo

Na voljo so tudi pilingi, namenjeni specifičnim težavam. Akne so nadležna težava, ki ne pesti samo mladostnikov, ampak opažamo hormonsko spremenjeno kožo tudi pri ženskah in moških, ki niso več v adolescenci. Za aknasto kožo uporabimo pilinge s kombinacijami kislin, npr. 30 odstotki glikolne kisline ter 2 odstotkoma salicilne kisline, ki v takšnih koncentracijah delujeta antiseptično, kar je izredno pomembno pri vnetih aknah.

Tovrsten piling je izjemno učinkovit pri vnetih aknah ali pa zgolj pri nečisti, mešani, mastni koži ali razširjenih porah s povečanim izločanjem loja. Tudi pri aknasti koži priporočamo štiri postopke kemičnega pilinga (lahko tudi več, odvisno od stanja kože). Postopek izvajamo na 14 dni, lahko tudi vse leto, če stranka uporablja zaščitni faktor SPF 50 in se izogiba soncu, kar je še posebej pomembno pri vnetih aknah.

Učinek pilingov na pigmentne madeže

S pilingi lahko omilimo ali pa v celoti odstranimo različne pigmentne madeže, melasme, sončne pigmentacije ter vzdržujemo enakomeren ten kože. Učinek je pogosto viden že po enem tretmaju, postopek pa najpogosteje izvedemo dvakrat v razmiku enega meseca. Tovrstni pilingi so mešanica retinola, arbutina, azelainske, salicilne, fitinske, ferulične in kojične kisline. Omenjene sestavine zavirajo nastanek melanina, zavirajo pojav starostnih pigmentacij ter imajo vlažilen in belilni učinek.

Po pilingu je koža pordela, rdečica izgine drugi oziroma tretji dan, ko se pojavi luščenje, ki je intenzivnejše ob uporabi močnejših pilingov z višjimi koncentracijami kislin. Stranski učinki so izjemno redki in predvsem prehodne narave. Možna je dalj časa trajajoča rdečica, prehodne pigmentacije ali mozoljčki.

Pogosta vprašanja in odgovori

Kemični pilingi so učinkovita metoda pomlajevanja strukture kože, naj gre za znake staranja, pigmentacijo, akne ali druge nepravilnosti. Gre za enostaven, a učinkovit postopek, brez igel in brez naprav. Kemični piling se sliši precej strašljivo in ne gre zlahka v uho, vendar naj vas pomirimo, da je postopek zelo učinkovito sredstvo, s katerim lahko odstranimo različne pigmentacije, drobne gubice in izboljšamo tonus kože. Postopek je zelo kratek in skoraj neboleč, neprijetno pa je obnavljanje kože, ki traja nekaj dni. Takrat bo vaša koža rdečkasta in se bo luščila, zato bo potrebovala zaščito pred soncem. Danes želijo stranke opraviti pomlajevanje v najkrajšem možnem času, z maksimalnimi učinki, z najkrajšim okrevanjem in rezultati, ki bi trajali večno. Žal vam ne moremo obljubiti nemogočega in le redko lahko ugodimo vsem željam hkrati, vendar stranke, ki so »žrtvovale« nekaj dni za okrevanje po kemičnem pilingu, so izjemno zadovoljne in se redno vračajo na obnovitvene postopke na Estetsko kliniko Medved Višnjar.
Če kemični piling izvaja strokovnjak, je to zelo varen postopek z izjemno redkimi zapleti. Zapleti pa se pojavijo, če estetski kirurg ne upošteva pravil postopka ali če stranka po posegu ne upošteva navodil za nego kože po pilingu. Pred postopkom analiziramo kožo, saj je od tega odvisna izbira pilinga. Celjenje kože včasih podaljšuje vztrajajoča rdečina, najslabše pa je, če stranka nežno, tanko kožo po pilingu izpostavi sončni svetlobi. Le-ta povzroči najrazličnejše hiperpigmentacije, zaradi katerih smo kemični piling pravzaprav izvedli. Takrat so potrebni dodatni pilingi, drugačne vrste in globine, s katerimi ublažimo težave.
Za kemični piling so najprimernejši meseci, ko se najlažje skrijemo pred sončno svetlobo, torej jesenski, zimski in zgodnji spomladanski meseci. Sončna svetloba z UV-sevanjem škodi nežni in občutljivi koži brez povrhnjice, lahko deluje celo agresivno in povzroči hiperpigmentacije, torej ravno tisto, kar smo želeli odstraniti. Spodnja starostna meja za kemični piling je 18 let, vendar naredimo izjemo pri aknasti koži, ko piling izvedemo tudi pri strankah, mlajših od 18 let, vendar samo v spremstvu in s soglasjem staršev. Zgornje starostne meje za kemični piling ni.
Imate vprašanje
in ne najdete
odgovora?
Spoznajmo se