Skrajšanje zgornje ustnice - lip lift

Ustnice staranjem izgubljajo kostno podporo čeljusti in zobovja, kar lahko privede do motečega stanjšanja zgornje ustnice ter povečanja razdalje med nosom in usti. Z operacijo ustnic, ki vključuje diskretni rez tik pod nosom, bomo vašo zgornjo ustnico premaknili nazaj na primerno mesto, kar bo osvežilo vaš nasmeh. S tem postopkom bodo vaši zgornji zobje ponovno vidni.

Prijavi se na posvet
Rezultat

trajen

Trajanje posega

1 ura

Okrevanje

1 teden

O posegu

  • Zaradi podaljševanja zgornje ustnice in povečanja razdalje med nosom in rdečino zgornje ustnice se zgornji zobje skrijejo, spodnji zobje pa postanejo vedno bolj vidni, ustvarjajoč strog in jezen izraz na obrazu.
  • Poleg spremembe položaja kotičkov ust z botoksom lahko z manjšim kirurškim posegom v lokalni anesteziji skrajšamo razdaljo med nosom in robom zgornje ustnice. Tako bodo zgornji zobje postali bolj vidni, kar ustnicam povrne mladosten izraz.
  • Operacija skrajšanja zgornje ustnice se lahko kombinira z drugimi posegi, kot je pomlajevanje s hialuronskimi polnili ali kirurško pomlajevanje ustnic.
  • Predoperativni pregled in pogovor o željah ter možnostih sta ključnega pomena pri načrtovanju operacije. Pred posegom bomo razpravljali o obsegu posega in morebitnih brazgotinah.
  • Okrevanje po operaciji ustnic ni zahtevno, prisotna je rahla oteklina.

Zakaj se odločiti za operacijo zgornje ustnice

Kirurški dvig zgornje ustnice izboljša obrazna razmerja. S staranjem pride do podaljševanja belega dela zgornje ustnice (koža med nosom in rdečino zgornje ustnice), kar daje obrazu strog in jezen videz. Hkrati se s podaljševanjem zgornje ustnice zakrijejo zgornji zobje in se pokažejo le spodnji, kar še poudari jezen izraz na obrazu. S staranjem pride tudi do sploščenja privlačnih reliefnih linij zgornje ustnice (filtrum, kupidov lok) ter do pojava navpičnih kadilskih gubic zgornje in spodnje ustnice.

S kirurškim skrajšanjem dela zgornje ustnice med rdečino kupidovega loka in nosom se ponovno pokažejo zgornji zobje, rdeči del zgornje ustnice se izboči navzven, kar ustom takoj povrne mladosten izraz. Rdečino ustnic lahko dodatno osvežimo še s polnili s hialuronsko kislino, vendar po kirurškem dvigu zgornje ustnice to pogosto niti ni več potrebno.

Operacija ustnic ali pomlajevanje z hialuronskimi polnili?

Operacija ustnic se lahko kombinira s prenosom lastne maščobe, ki jo odvzamemo s hkratno liposukcijo v predelih, kjer je preveč (boki, trebuh, stegna). Po kirurškem pomlajevanju ustnic je doba okrevanja bistveno daljša kot pri pomlajevanju s hialuronskimi polnili. Pri izrazito napredovanih starostnih spremembah, ko je odvečne kože obraza preveč, ko se tkiva spustijo do te mere, da učinka težnosti ne moremo več prelisičiti s polnili in botoksom, je smiselna operacija dviga obraza – facelift.

Kirurški poseg za pomladitev nasmeha in polne ustnice

Obliko in položaj ustnic je mogoče popraviti tudi s kirurškimi posegi. Znano je, da se razdalja med nosom in robom zgornje ustnice s staranjem bistveno podaljša, kar povzroča izpostavljanje spodnjih zob in daje obrazu jezen ali zaničevalen izraz. To stanje lahko popravimo z izrezom kožnega dela zgornje ustnice tik pod nosom (izrez bull horn – bikovo rogovje). Rez je skrit v senci baze nosu in nosnic. Skrajšanje kožnega dela zgornje ustnice namesto spodnjih omogoča ponovno izpostavljanje zgornjih zob, kot je značilno za mlade ustnice.

Pogosta vprašanja in odgovori

Kot pri vsakem kirurškem posegu je za končni rezultat treba nekoliko počakati, predvsem da izzveni oteklina. Da je brazgotinjenje čim manjše, v podkožju naredimo posebne šive, s katerimi zgornjo ustnico pritrdimo na vezivne strukture pod nosom. Tako kožo razbremenimo, brazgotina se ne raztegne in je skoraj nevidna. Učinek posega je takojšen, a se v pravi meri pokaže po treh tednih. Takrat pride stranka na prvo kontrolo, ko ocenimo oteklino in stanje celjenja. V naslednjih mesecih se bo učinek posega še stopnjeval. Končni videz stranka opazi po 3 mesecih, ko so vse brazgotine lepo zaceljene, otekline skoraj ni več in predel ust je pomlajen. Učinek izboljšanega videza lahko pripišemo tudi mehčanju mehkih tkiv ustnic, kože in podkožnih tkiv.
Učinek posega skrajšanja zgornje ustnice je trajen, vendar s posegom ne moremo zaustaviti procesa staranja.
Možni zapleti so vztrajajoča oteklina, vnetje ali bujno brazgotinjenje. Z natančnim in nežnim rokovanjem s tkivi med in po posegu zagotovimo, da je tveganje za neželene zaplete izjemno majhno. Če je bilo v ustnice v predhodnih posegih vstavljeno trajno polnilo (npr. silikon, biopolimer, aquamid), mora stranka to informacijo med posvetom zaupati kirurgu.
Ob pregledu natačno ocenimo količino kože, ki jo je treba odstraniti. Običajno odstranimo 5–7 mm kože, da pridobimo privlačen videz ust in da odkrijemo ravno pravšnji del zgornjih zob. Pri posameznikih, ki imajo zgornjo ustnico izrazito dolgo, je treba odstraniti več kože. Idealna dolžina med spodnjim delom nosu in rdečino zgornje ustnice je 10–18 mm, seveda pa ta razdalja ni enaka pri vseh osebah, temveč je odvisna od estetskih razmerij obraza vsakega posameznika.
Kirurški dvig zgornje ustnice izboljša obrazna razmerja. S staranjem pride do podaljševanja belega dela zgornje ustnice (koža med nosom in rdečino zgornje ustnice), kar daje obrazu strog in jezen videz. Hkrati se s podaljševanjem zgornje ustnice zakrijejo zgornji zobje in se pokažejo le spodnji, kar še poudari jezen izraz na obrazu. S staranjem pride tudi do sploščenja privlačnih reliefnih linij zgornje ustnice (filtrum, kupidov lok) ter do pojava navpičnih kadilskih gubic zgornje in spodnje ustnice. S kirurškim skrajšanjem dela zgornje ustnice med rdečino kupidovega loka in nosom se ponovno pokažejo zgornji zobje, rdeči del zgornje ustnice se izboči navzven, kar ustom takoj povrne mladosten izraz. Rdečino ustnic lahko dodatno osvežimo še s polnili s hialuronsko kislino, vendar po kirurškem dvigu zgornje ustnice to pogosto niti ni več potrebno.
Imate vprašanje
in ne najdete
odgovora?
Spoznajmo se