Skrajšanje zgornje ustnice

Ustnice s staranjem izgubljajo kostno podporo čeljusti in zobovja, oseba opaža moteče stanjšanje zgornje ustnice in podaljšanje razdalje med nosom in usti. Z diskretnim rezom tik pod nosom bomo vašo zgornjo ustnico premaknili oziroma dvignili nazaj na primerno mesto in pomladili vaš nasmeh. Vaši zgornji zobje bodo znova vidni.

Prijavi se na posvet
Rezultat

trajen

Trajanje posega

1 ura

Okrevanje

1 teden

O posegu

  • Zaradi podaljševanja zgornje ustnice in podaljševanja razdalje med nosom in rdečino zgornje ustnice se zgornji zobje skrijejo, spodnji zobje pa postanejo vedno bolj vidni, kar ustvari strog in jezen izraz na obrazu.
  • Poleg spreminjanja položaja kotičkov ust z botoksom lahko z manjšim kirurškim posegom v lokalni anesteziji skrajšamo razdaljo med nosom in robom zgornje ustnice. Tako bodo zgornji zobje bolj vidni, kar ustnicam povrne mladosten izraz.
  • Poseg skrajšanja zgornje ustnice lahko kombiniramo z drugimi posegi, na primer s pomlajevanjem s hialuronskimi polnili ali s kirurškim pomlajevanjem ustnic.
  • Predoperativni pregled in pogovor o željah ter možnostih sta odločilnega pomena pri načrtovanju posega. Pred posegom se bomo pogovorili o obsegu posega in brazgotinah.
  • Okrevanje po posegu ni zahtevno, prisotna je rahla oteklina.

Obliko in položaj ustnic lahko popravimo tudi s kirurškimi posegi. Znano je, da se razdalja med nosom in robom zgornje ustnice s staranjem bistveno podaljša, takrat kažemo spodnje zobe in imamo na obrazu jezen ali zaničljiv izraz. Stanje lahko popravimo z izrezom kožnega dela zgornje ustnice tik pod nosom (izrez bull horn – bikovo rogovje). Rez je skrit v senci baze nosu in nosnic. Skrajšanje kožnega dela zgornje ustnice namesto spodnjih ponovno postavi na ogled zgornje zobe, kot je to značilno za mlade ustnice.

Poseg skrajšanja zgornje ustnice lahko kombiniramo s prenosom lastne maščobe, ki jo s hkratno liposukcijo odvzamemo s predelov, kjer je je preveč (boki, trebuh, stegna). Po kirurškem pomlajevanju ustnic je doba okrevanja bistveno daljša kot pri pomlajevanju s hialuronskimi polnili. Pri izrazito napredovanih starostnih spremembah, ko je odvečne kože obraza preveč, ko se tkiva spustijo do mere, ko s polnili in z botoksom učinka težnosti ne moremo več prelisičiti, pride v poštev kirurški dvig obraza – facelift.

Pogosta vprašanja in odgovori

Kot pri vsakem kirurškem posegu je za končni rezultat treba nekoliko počakati, predvsem da izzveni oteklina. Da je brazgotinjenje čim manjše, v podkožju naredimo posebne šive, s katerimi zgornjo ustnico pritrdimo na vezivne strukture pod nosom. Tako kožo razbremenimo, brazgotina se ne raztegne in je skoraj nevidna. Učinek posega je takojšen, a se v pravi meri pokaže po treh tednih. Takrat pride stranka na prvo kontrolo, ko ocenimo oteklino in stanje celjenja. V naslednjih mesecih se bo učinek posega še stopnjeval. Končni videz stranka opazi po 3 mesecih, ko so vse brazgotine lepo zaceljene, otekline skoraj ni več in predel ust je pomlajen. Učinek izboljšanega videza lahko pripišemo tudi mehčanju mehkih tkiv ustnic, kože in podkožnih tkiv.
Učinek posega skrajšanja zgornje ustnice je trajen, vendar s posegom ne moremo zaustaviti procesa staranja.
Možni zapleti so vztrajajoča oteklina, vnetje ali bujno brazgotinjenje. Z natančnim in nežnim rokovanjem s tkivi med in po posegu zagotovimo, da je tveganje za neželene zaplete izjemno majhno. Če je bilo v ustnice v predhodnih posegih vstavljeno trajno polnilo (npr. silikon, biopolimer, aquamid), mora stranka to informacijo med posvetom zaupati kirurgu.
Ob pregledu natačno ocenimo količino kože, ki jo je treba odstraniti. Običajno odstranimo 5–7 mm kože, da pridobimo privlačen videz ust in da odkrijemo ravno pravšnji del zgornjih zob. Pri posameznikih, ki imajo zgornjo ustnico izrazito dolgo, je treba odstraniti več kože. Idealna dolžina med spodnjim delom nosu in rdečino zgornje ustnice je 10–18 mm, seveda pa ta razdalja ni enaka pri vseh osebah, temveč je odvisna od estetskih razmerij obraza vsakega posameznika.
Kirurški dvig zgornje ustnice izboljša obrazna razmerja. S staranjem pride do podaljševanja belega dela zgornje ustnice (koža med nosom in rdečino zgornje ustnice), kar daje obrazu strog in jezen videz. Hkrati se s podaljševanjem zgornje ustnice zakrijejo zgornji zobje in se pokažejo le spodnji, kar še poudari jezen izraz na obrazu. S staranjem pride tudi do sploščenja privlačnih reliefnih linij zgornje ustnice (filtrum, kupidov lok) ter do pojava navpičnih kadilskih gubic zgornje in spodnje ustnice. S kirurškim skrajšanjem dela zgornje ustnice med rdečino kupidovega loka in nosom se ponovno pokažejo zgornji zobje, rdeči del zgornje ustnice se izboči navzven, kar ustom takoj povrne mladosten izraz. Rdečino ustnic lahko dodatno osvežimo še s polnili s hialuronsko kislino, vendar po kirurškem dvigu zgornje ustnice to pogosto niti ni več potrebno.
Imate vprašanje
in ne najdete
odgovora?
Spoznajmo se