Posegi na bradi

Uigranost in uravnoteženost obraznih potez je ključna za lep videz, pogosto pa nos in brada rušita skladnost. S preprostim posegom povečave ali zmanjšanja brade bomo naredili vaš obraz skladen in privlačen.

Prijavi se na posvet
Rezultat

trajen

Trajanje posega

30 minut

Okrevanje

1 teden

O posegu

  • Velik nos je pogostokrat razlog za obisk estetskega kirurga, vendar v skoraj tretjini primerov krivec za nezadovoljstvo ni nos, temveč drobna, neopazna brada, ki ne zmore uravnotežiti stranskega profila. Enako moteča je lahko tako za žensko kot tudi moškega prevelika in štrleča brada.
  • Ženska brada se od moške razlikuje po obliki in velikosti. Praviloma je drobna, ožja, nežnejša in elegantno zaokroži spodnjo čeljust.
  • Neizrazito brado lahko s silikonskimi vsadki za brado trajno povečamo. Rezultat ima izjemen učinek.
  • Kratek rez pri povečavi brade skrijemo pod previs spodnje čeljusti ali pa vsadek vstavimo skozi rez v sluznici ustne votline – v obeh primerih je brazgotina popolnoma skrita.
  • Poseg je enostaven, opravimo ga v lokalni asteziji in traja 30 minut.
  • Brado lahko brez skalpela oziroma na nekirurški način poudarimo tudi s polnili s hialuronsko kislino. Poseg je ambulanten, traja 30 minut, je popolnoma neboleč, učinek pa je viden takoj in traja 12–18 mesecev.
  • Širino spodnje čeljusti lahko enostavno zožamo z uporabo botoksa. Tako spodnji del obraza zaokrožimo v prijetno in všečno celoto.

Položaj in oblika brade je v veliki meri posledica kostne strukture celotnega obraza. Prekomerno izbočeno brado opažamo pri navzpred ležeči spodnji čeljustnici, nesorazmerno majhno brado pa lahko vidimo pri prirojeno manjši ali navzad pomaknjeni spodnji čeljustnici, pogosto v sklopu prirojenih nepravilnosti. Vzrok nekaterih nepravilnosti je lahko dihanje z odprtimi usti v zgodnjem otroštvu ali razvade, kot so dolgotrajno sesanje prstov, ustnice, dude … Pri tem lahko pride do nepravilnega razvoja čeljustnic in rasti zob. V laičnem jeziku konveksen profil (velik nos, drobna brada) imenujemo ptičji profil, konkavnega (poudarjena izbočena brada) pa prepoznamo kot habsburški profil.

Primerno velika in oblikovana brada zaključi linijo spodnje čeljusti, ki je v mladosti jasno definirana, zaradi polzenja maščobnih blazinic z višje ležečih delov obraza pa linija spodnje čeljusti s staranjem postane ukrivljena, v obliki nepravilne črke W, preko nje pa visijo vrečke maščobe. Uvel videz spodnjega dela obraza zaokroži še bogat podbradek.

Mimične mišice spodnjega dela ust in ustnic ležijo v različnih plasteh. Mišice, ki spuščajo ustni kotiček, skupaj s ploščato vratno mišico platizmo vlečejo kotičke ust navzdol. Njihovo dolgoletno delovanje na koži ustvarja vlek in gubo, ki poteka od ustnih kotičkov navpično navzdol in ji pravimo marionetna guba. Ta obrazu daje žalosten in tečen videz.

Uravnoteženje brade z nosom zahteva dodajanje ali odvzemanje volumna. Brado lahko oblikujemo s pomočjo tkivnih polnilcev s hialuronsko kislino. Manjše količine volumna lahko dodajamo na različna želena mesta in tako prilagajamo štrlino, zasuk, širino in velikost brade. S hialuronsko kislino lahko poleg tega tudi obnovimo silhueto spodnje čeljusti in omilimo videz preko kosti visečih maščobnih vrečk. V starosti se koža na bradi tanjša enako kot na ostalih delih obraza in postane med mimiko moteče nagubana. Z majhnimi količinami močno razredčenega botoksa lahko omilimo aktivnost spodaj ležečih mišic, ne da bi vplivali na gibljivost spodnje ustnice. Koža bo tako postala gladka, brez neželenih gub in vdrtinic, ki se pojavljajo med obrazno mimiko.

Z uporabo polnil s hialuronsko kislino lahko pri moškem po potrebi poudarimo kot in širino spodnje čeljusti, kar poudari možatost.

Silikonski obrazni vsadki trajno poudarijo neizrazito izoblikovano brado. Kratek rez pri povečavi brade skrijemo pod previs ali pa vsadek vstavimo skozi rez v sluznici ustne votline – v obeh primerih je brazgotina popolnoma skrita. Poseg je enostaven, opravimo ga v 30 minutah, rezultat pa ima izjemen učinek. Morebitne šive odstranimo v 1 tednu, oteklina je minimalna, podplutba pa redka.

Kadar je anomalija spodnje čeljusti večja, naredimo nadzorovano kirurško prekinitev kosti in spodnjo čeljust preoblikujemo s pomikom, skrajšanjem ali podaljšanjem. Pri tem ključno vlogo odigra specialist maksilofacialne kirurgije in ortodont, ki bo poskrbel za pravilen ugriz.

Pri strankah s pretirano močno izraženim čeljustnim kotom (angulusom, žvekalne mišice) lahko zmerno omilimo širino spodnje čeljusti z injiciranjem botoksa v narastišče mišice žvekalke na obe strani. Ta tehnika je še posebej uporabna pri nežnejšem spolu, ko z zožanjem širine spodnje čeljusti pridejo do izraza zaokrožene ličnice. Za tovrstne posege se po svetu sicer velikokrat odločijo predstavnice azijskih dežel, ki imajo kot rasno značilnost širši celoten obraz.

Pogosta vprašanja in odgovori

Vsadki za povečanje brade so odlični pripomočki za doseganje uravnoteženega videza, predvsem profila pri strankah s šibko brado. Če je brada samo za odtenek premajhna ali nesimetrična, njen videz zelo uspešno, hitro in brez bolečin popravimo s polnilom s hialuronsko kislino.
Vsadek za brado je narejen iz tršega silikona. Vsadek se prilagaja spodnji čeljusti in ga pred vstavitvijo natančno prilagodimo posamezni stranki. V gubico pod brado naredimo 2-centimetrski rez, skozi katerega vstavimo vsadek in ga na svoje mesto fiksiramo s šivom. Postopek je kratek, neboleč ter izvedljiv v lokalni anesteziji.
Imate vprašanje
in ne najdete
odgovora?
Spoznajmo se