Korekcija spodnjih vek (blefaroplastika)

Podočnjaki in temne lise pod očmi lahko vaš obraz naredijo utrujen. S korekcijo spodnjih vek oz. blefaroplastiko uspešno odpravljamo te težave tako, da odstranimo odvečno kožo in maščobne blazinice spodnjih vek. S tovrstno operacijo vek preoblikujemo predel okoli oči, odstranimo znake utrujenosti in obrazu povrnemo zdrav, mladosten videz.

Prijavi se na posvet
Rezultat

trajen

Trajanje posega

1,5 ure

Okrevanje

10 dni

O posegu

 • Že majhna sprememba na zgornjih ali spodnjih vekah lahko naredi neverjetno spremembo v videzu celotnega obraza.
 • S korekcijo vek odstranimo natančno odmerjeno odvečno kožo spodnje veke in odstranimo ali prerazporedimo maščobne blazinice iz mešičkov pod očmi.
 • Predoperativni pregled in pogovor o željah ter možnostih sta odločilnega pomena pri načrtovanju posega. Pred posegom spodnje blefaroplastike se bomo pogovorili o obsegu posega in brazgotinah.
 • Operacijo vek opravimo v lokalni ali splošni anesteziji in traja eno uro.
 • Okrevanje traja nekaj dni, šive odstranimo po 7 do 10 dneh, v tem času tudi izzvenijo podplutbe in oteklina. Bolečina po posegu je blaga, zapleti so izjemno redki.
 • Stranka neguje rane z antibiotičnim ali vitaminskim mazilom, priporočamo uporabo hladnih obkladkov.
 • Zaradi otekline in modric strankam svetujemo bolniško odsotnost z dela. Manj kot bo gibanja, prej se bodo rane zacelile.
 • Po posegu vsaj dva tedna odsvetujemo aerobno vadbo, dviganje in napenjanje. En teden je prepovedana uporaba leč.
 • Po operaciji strankam priporočamo počitek z dvignjenim vzglavjem.
 • Pooperativna brazgotina poteka tik pod trepalnicami in je popolnoma nevidna.
 • S hkratno uporabo botoksa se lahko uspešno znebimo tudi drobnih gubic (vranjih nožic) okoli oči in navpičnih strogih črt med obrvema.

Več o posegu blefaroplastika - korekcija spodnjih vek

Predel okoli oči je privlačen, kadar je vse na svojem mestu in v pravilnih medsebojnih razmerjih.

Če ni tak, se pojavljajo nadležna vprašanja o utrujenosti, žalosti ali morebitnih alergijah. Odvečna koža spodnjih vek in maščobne blazinice v obliki podočnjakov dramatično spremenijo naš videz, nas postarajo in prikažejo utrujene ter bolehne.

ESTETIKA, KI DAJE OČESU PRIDIH MLADOSTI

Estetsko privlačna spodnja veka mora imeti poleg ravno pravšnje polnosti in napete kože na strani potek nekoliko navzgor, kar imenujemo pozitiven naklon očesne špranje. Prav ta potek daje očesu pridih mladosti.

Zelo pomemben je tudi gladek prehod z veke na lice. Mehka tkiva lic polzijo kot plaz preko čvrste lične stopnice, v procesu staranja se razgali kostni rob orbite, ki temno proseva. Nad njim se boči ohlapen pretin, ki v mladosti kot jez zadržuje nežno maščevje okoli zrkla, v starosti pa popusti in tvori podočnjake. S staranjem se koža vek hkrati tanjša in razteguje.

PRI KATERI STAROSTI JE TOVRSTNA OPERACIJA VEK SMISELNA?

Posege na vekah lahko opravimo v katerikoli starostni dobi, največkrat po 40. letu. S spodnjo blefaroplastiko naredimo rez na koži spodnje veke, ki je skrit tik pod trepalnicami ali na notranji strani spodnje veke, skozi sluznico. Pri strankah, ki imajo pod očmi obilo odvečne kože, naredimo rez tik pod spodnjimi trepalnicami, da odstranimo odvečno kožo. Hkrati lahko odstranimo, prestavimo ali dodamo maščobo, rez pa lahko izkoristimo tudi za dvig srednjega dela obraza. Pri tej tehniki ponovno napnemo spodnjo očesno pregrado, ki se z leti raztegne in popušča, kar vidimo kot izboklino na koži spodnje veke – podočnjak. Maščobno blazinico, ki se boči skozi spodnjo očesno pregrado, lahko zmanjšamo in jo uporabimo kot podlogo v starosti izpostavljenemu ostremu kostnemu robu očesne kotanje in s tem dobimo mehak prehod z veke na lice. Bistvenega pomena je, da spodnjo veko hkrati zavarujemo še z dodatno učvrstitvijo zunanjega očesnega kotička (kantoplastika), saj s tem preprečimo pojav neželenih učinkov, kot sta izvihanje veke stran od zrkla ali negativen naklon očesne špranje.

Pri strankah, ki ne potrebujejo odstranitve odvečne kože, ampak so njihova glavna težava maščobne blazinice, naredimo transkonjunktivalno blefaroplastiko. Rez poteka na notranji strani spodnje veke skozi veznico. Tudi ta rez lahko uporabimo za dvig celotne sredine obraza.

Z obema tehnikama izboljšamo obliko spodnje veke in podočnjakov. Namesto odstranjevanja maščobe okoli veke jo raje dodajamo in tako nadomestimo tisto maščobo, ki s staranjem izginja, se premakne na neželene dele ali pa je tukaj nikoli ni bilo.

Z liposukcijo odstranimo maščobo na delu telesa, kjer je maščobe preveč (pas, boki, notranja stran kolen) in jo prenesemo v predele, kjer je maščobe premalo – ličnice, senčna kotanja, obrvi. Da preprečimo izboklinice vbrizgane maščobe, jo moramo vbrizgati dovolj globoko. Omenjene težave lahko sicer bolj natančno in z občutkom ter s hitrejšim okrevanjem popravimo s polnili s hialuronsko kislino.

KAKO POTEKA OKREVANJE PO POSEGU BLEFAROPLASTIKA?

Po posegu stranka na rane nanaša antibiotično ali vitaminsko mazilo, ki ga kot zaščito med operacijo damo tudi v oko, zato je takoj po operaciji vid nekoliko zamegljen. Mazilo preprečuje izsušitev in okužbo očesa. Zaradi otekline in tankih šivov uporaba kontaktnih leč po posegu ni možna približno teden dni, ampak priporočamo uporabo očal. Temna sončna očala ne bodo samo kamuflaža ob odhodu domov ali v primeru opravkov, pač pa varovalo za občutljive oči pred soncem.

Tanka koža okoli oči je zelo dovzetna za nastanek otekline. Za omejitev otekanja in čimprejšnje okrevanje priporočamo menjavanje hladnih obkladkov prvih 24–48 ur po posegu (20 minut z obkladki in 20 minut brez) ter spanje z dvignjenim vzglavjem. Glave ni priporočljivo sklanjati nižje od ramen, priporočamo izvajanje limfne drenaže po navodilih zdravnika ali ustrezno kvalificirane kozmetičarke, vendar ne prej kot 14 dni po posegu, ko so šivi že odstranjeni. Modrice so zaradi tanke kože in dobre prekrvavitve vek vedno prisotne in postopoma izginejo v enem ali najkasneje dveh tednih.

Šive odstranimo 7 do 10 dni po posegu. Ko so šivi odstranjeni, je pomembno, da brazgotina miruje, izogibati se je treba drgnjenju, praskanju ali vlečenju.  V redkih primerih pride do prehodnega solzenja, pordelosti in neprijetnega občutka, ki pa spontano izzvenijo.

Oteklina po 1–2 tednih uplahne do te mere, da lahko stranka prvič oceni rezultate posega, po 6 tednih pa je videz vek dokončen. Če je bila izvedena tudi kantopeksija, lahko oteklina in občutek čvrstosti v očesnih kotičkih vztraja nekoliko dlje. 

Neželeni učinki so redki. Stranke imajo lahko težave s prekomernim ali z zmanjšanim solzenjem, redko se pojavi suho oko in občutek drobnega peska v očeh. Obe stanji zdravimo z umetnimi solzami ali s terapevtskimi kapljicami za oko, ki zmanjšajo oteklino veznice. Težave spontano izzvenijo po tednu dni.

Pogosta vprašanja in odgovori

Korekcija vek sodi med eno najpogostejših operacij. Poseg je popolnoma varen, rezultati so predvidljivi in trajni. Če pride do zapletov, imajo zgolj lepotni učinek – blaga asimetrija, nezadostna korekcija. Resni zapleti kot so krvavitev, hematom, vnetje, poškodba živca ali ektropij so izjemno redki.
Učinek korekcije vek je trajen, a staranje se vseeno nadaljuje, ne moremo ga zaustaviti. Učinek korekcije vek je viden vsaj 10 let, nato je treba poseg ponoviti.
Za privlačen in pomlajen videz okoli oči najpogosteje naredimo zgornjo blefaroplastiko, če pa so prisotni tudi podočnjaki in odvečna koža spodnjih vek, pa tudi spodnjo blefaroplastiko. Zgornje veke najpogosteje popravimo v lokalni anesteziji, če pa je treba popraviti videz zgornjih in spodnjih vek, poseg opravimo v splošni anesteziji. Najpozneje 10 dni po posegu odstranimo drobne šive, v tem času izgine tudi večina otekline.
Imate vprašanje
in ne najdete
odgovora?
Spoznajmo se