Korekcija zgornjih vek (zgornja blefaroplastika)

Zgornja blefaroplastika oz. korekcija zgornjih vek uspešno rešuje problem ohlapne kože na zgornjih vekah, ki povzroča videz utrujenosti. S posegom odstranimo odvečno kožo in maščobo, obnovimo mladosten videz in vašemu obrazu vrnemo spočitost in svežino.

Prijavi se na posvet
Rezultat

trajen

Trajanje posega

30 minut

Okrevanje

1 teden

O posegu

 • Že majhna sprememba na zgornjih ali spodnjih vekah lahko naredi neverjetno spremembo na obrazu.
 • Korekcija zgornjih vek je kirurški poseg, s katerim natančno odstranimo odvečno kožo zgornjih vek, zmanjšamo maščobne blazinice in učvrstimo mišico, ki se nahaja v zgornji veki.
 • Predoperativni pregled ter pogovor o željah in možnostih sta odločilnega pomena pri načrtovanju posega. Pred operacijo vek se bomo pogovorili o obsegu posega in brazgotinah.
 • Poseg zgornje blefaroplastike opravimo v lokalni ali splošni anesteziji in traja eno uro.
 • Okrevanje po korekciji zgornjih vek traja nekaj dni, šive odstranimo po 1 tednu, v tem času tudi izzvenijo podplutbe in oteklina. Bolečine po posegu skoraj ni, zapleti so redki.
 • Stranka po posegu neguje rane z antibiotičnim ali vitaminskim mazilom, priporočamo tudi uporabo hladnih obkladkov, ki zmanjšajo oteklino.
 • Pooperativna brazgotina poteka po kožni gubi in je popolnoma nevidna.
 • S hkratno uporabo botoksa se lahko uspešno znebimo tudi drobnih gubic (vranjih nožic) okoli oči in navpičnih strogih črt med obrvema.
 • Zaradi otekline in modric strankam svetujemo bolniško odsotnost z dela. Manj kot bo gibanja, prej se bodo rane zacelile.
 • Po posegu teden ali dva odsvetujemo aerobno vadbo, dviganje in napenjanje. En teden je prepovedana uporaba leč.
 • Po operaciji strankam priporočamo počitek z dvignjenim vzglavjem.

Več o posegu zgornja blefaroplastika

Pogosto slišimo, da so oči ogledalo duše, v resnici pa velikokrat ne izžarevajo našega pravega počutja. Pojavljajo se nadležna vprašanja o utrujenosti, žalosti ali morebitnih alergijah. Podočnjaki, zaplate temneje obarvane kože pod očesom in ohlapna odvečna koža zgornjih vek obraz najbolj postarajo. Predel okoli oči je privlačen, kadar je vse na svojem mestu in v pravilnih medsebojnih razmerjih. Odvečna koža zgornje veke prav zlahka in pogosto ruši pravilno razmerje, včasih je je tako veliko, da celo ovira vid.

Estetika očesa in veke, ki daje obrazu mladosten videz

Guba na zgornji veki, ki je posledica naraščanja mišice dvigovalke veke v kožo, naj bi bila sveža in natančna. Očesna reža naj bi imela obliko mandlja, z bolj navpičnim potekom v notranjem očesnem kotičku in položnejšim kotom na zunanjem delu. Estetsko privlačna spodnja veka mora poleg ravno pravšnje polnosti in napete kože imeti na strani potek nekoliko navzgor, kar imenujemo pozitiven naklon očesne špranje. Prav ta potek daje očesu pridih mladosti.

Zelo pomemben je tudi gladek prehod z veke na lice. Mehka tkiva lic polzijo kot plaz preko čvrste lične stopnice, v procesu staranja se razgali kostni rob orbite, ki temno proseva. Nad njim se boči ohlapen pretin, ki v mladosti kot jez zadržuje nežno maščevje okoli zrkla, v starosti pa popusti in tvori podočnjake. S staranjem se koža vek tanjša in razteguje.

Pri kateri starosti se stranke pogosto odločajo za operacijo vek?

Posege na vekah opravimo v katerikoli starostni dobi, največkrat po 40. letu. Polnost in ohlapnost zgornje veke je v nekaterih primerih posledica spuščenega čela in obrvi, zato je v tem primeru najprimernejši poseg dvig obrvi. Med strankami najbolj priljubljen in pogost estetski poseg je zgornja blefaroplastika, kjer odstranimo natančno odmerjeno odvečno kožo zgornje veke, po potrebi nadzorovano zmanjšamo maščobni blazinici in učvrstimo mišico, ki se nahaja v zgornji veki. Že pred operacijo je treba natančno izmeriti, koliko kože bomo odstranili, da se lahko veki zapreta. Brazgotino postavimo v gubo zgornje veke, zato je nevidna.

Ena izmed tehnik pomlajevanja predela oči tudi kantoplastika

Ena izmed tehnik pomlajevanja predela oči je tudi kantoplastika. S kantoplastiko zategnemo vezi, ki podpirajo zunanji očesni kot, spremenimo tudi obliko očesa, da očesni kot ob strani poteka nekoliko navzgor. Če je višina očesnega kotička primerna, ga samo podpremo s kantopeksijo. Hkrati lahko z omenjenima posegoma preprečimo vlek spodnje veke ali njen zasuk. Pod imenom funkcionalna blefaroplastika opisujemo poseg, s katerim odstranimo kožo in izboljšamo funkcijo očesa pri stanju, ko je odvečne kože zgornje veke toliko, da visi preko očesnega roba, pritiska na trepalnice in moti vid. Funkcionalna blefaroplastika je funkcionalen in ne estetski poseg.

Kako poteka okrevanje po posegu zgornja blefaroplastika?

Po posegu stranka na rane nanaša antibiotično ali vitaminsko mazilo, ki ga kot zaščito med operacijo damo tudi v oko, zato je takoj po operaciji vid nekoliko zamegljen. Mazilo preprečuje izsušitev in okužbo očesa. Zaradi otekline in tankih šivov uporaba kontaktnih leč ni možna približno teden dni, priporočamo uporabo očal. Temna sončna očala ne bodo samo kamuflaža ob odhodu domov in kasnejših opravkih, pač pa bodo varovale občutljive oči pred soncem.

Tanka koža okoli oči je zelo dovzetna za otekline. Za omejitev otekanja in čimprejšnje okrevanje priporočamo uporabo hladnih obkladkov v prvih 24–48 urah po posegu (20 minut z obkladki in 20 minut brez) ter spanje z dvignjenim vzglavjem. Glave ni priporočljivo sklanjati nižje od ramen, priporočamo izvajanje limfne drenaže po navodilih zdravnika ali ustrezno usposobljene kozmetičarke, vendar ne prej kot 14 dni po posegu, ko so šivi že odstranjeni. Modrice so po posegu zaradi tanke kože in dobre prekrvavitve vek vedno prisotne in postopoma izginejo v enem tednu.

Šive odstranimo 3–5 dni po posegu. Ko so šivi odstranjeni, je pomembno, da brazgotina miruje, izogibati se je treba drgnjenju, praskanju ali vlečenju. Šivi na notranji strani veke se v nekaj dneh sami raztopijo. V redkih primerih so notranji šivi dražeči za oko, pride do solzenja, pordelosti in neprijetnega občutka, zato jih odstrani kirurg.

Oteklina po enem do dveh tednih uplahne do te mere, da lahko stranka prvič oceni rezultate posega, šele po 6 tednih pa je videz vek dokončen. Če je bila poleg korekcije zgornji vek izvedena tudi kantopeksija, lahko oteklina in občutek čvrstosti v očesnih kotičkih traja nekoliko dlje. Pooperativna brazgotina poteka na notranji strani veke v sluznici ali na zunanji strani v kožni gubici in je popolnoma nevidna.

Neželeni učinki so redki. Stranka lahko občuti težave s prekomernim ali z zmanjšanim solzenjem, redko se pojavi suho oko in občutek drobnega peska v očeh. Obe stanji zdravimo z umetnimi solzami ali s terapevtskimi kapljicami za oko, ki zmanjšajo oteklino veznice. Težave spontano izzvenijo po tednu dni.

Pogosta vprašanja in odgovori

Korekcija vek sodi med eno najpogostejših estetskih operacij. Poseg je popolnoma varen, rezultati so predvidljivi in trajni. Če pride do zapletov, imajo zgolj lepotni učinek – blaga asimetrija, nezadostna korekcija. Resni zapleti kot so krvavitev, hematom, vnetje, poškodba živca ali ektropij so izjemno redki.
Učinek korekcije vek je trajen, a ne moremo zanemariti dejstva, da se staranje kljub posegu nadaljuje. Učinek korekcije vek bo viden vsaj 10 let, vendar je poseg za dosego lepega, odprtega pogleda včasih treba ponoviti.
Za privlačen in pomlajen videz okoli oči najpogosteje naredimo zgornjo blefaroplastiko, če pa so prisotni tudi podočnjaki in odvečna koža spodnjih vek, pa tudi spodnjo blefaroplastiko. Zgornje veke najpogosteje popravimo v lokalni anesteziji, če pa je treba popraviti videz zgornjih in spodnjih vek, poseg opravimo v splošni anesteziji. Najpozneje 1 teden po posegu odstranimo drobne šive, prav toliko časa vztraja oteklina.
Imate vprašanje
in ne najdete
odgovora?
Spoznajmo se