Facelift 

Znaki staranja so vidni na celotnem telesu, najbolj opazni in moteči pa so ravno na obrazu. S kirurškim dvigom bomo obrazu povrnili obliko in polnost ter izbrisali globoko vrezane gube srednjega in spodnjega dela obraza ter vratu. Vaš obraz bo osvežen in mladosten, predvsem pa naraven.

Prijavi se na posvet
Rezultat

trajen

Trajanje posega

3–5 ur

Okrevanje

2–3 tedni

O posegu

  • Pojavljanje gub je posledica izgube elastičnosti kože in njenega tanjšanja. S hkratnim zmanjševanjem volumna se mehka tkiva obraza vse slabše upirajo učinkom težnosti. Pojavijo se mešički v področju spodnje čeljusti, zrahljane gube se poglobijo, polna lica usahnejo, koža vratu izgubi napetost. Medtem ko moškim gubam in nepravilnostim na obrazu pripišemo šarmantnost in zrelost, pri nežnejšem spolu gube pomenijo utrujenost in neprivlačnost.
  • S kirurškim dvigom obraza najprej izboljšamo položaj spodaj ležečih vezivno-mišičnih tkiv, nato pa kožo opnemo po pomlajeni obliki obraza. Po tovrstnem liftingu obraz ni videti zategnjen, hkrati pa izboljšamo tudi videz vratu.
  • Rezultati posega so bistveno boljši, delujejo bolj naravno, hkrati tudi trajajo dlje kot pri npr. kožnem liftingu, kjer naredimo samo izrez odvečne kože, ne odpravimo pa vzroka postaranega videza. Da bi dosegli največjo stopnjo skladnosti obraza, kirurški dvig obraza pogosto združimo z dodatnimi posegi pomlajevanja. Z liposukcijo lahko učinkovito zmanjšamo podbradek; s trebuha in notranjega dela kolen odvzeto maščobo uporabimo za dodajanje volumna tam, kjer so zaradi starosti obline usahnile – tako povrnemo polnost lic, vdolbenih podočnjakov in tudi ustnic, hkrati lahko podpremo in poplitvimo globoke gube. Usahlo, stanjšano in nagubano kožo lahko po opravljenem posegu še pomladimo s kemičnim pilingom.
  • Predoperativni pregled in pogovor o željah ter možnostih sta odločilnega pomena pri načrtovanju posega. Pred posegom se bomo natančno pogovorili o obsegu facelifta in brazgotinah.
  • Poseg opravimo v splošni anesteziji, čas trajanja posega je odvisen od obsega.
  • Po posegu ostane stranka en dan na okrevanju ter opazovanju na kliniki, namestimo jo v apartma.
  • Okrevanje po posegu je odvisno od obsega posega. Oteklina je lahko po posegu minimalna, lahko pa je zelo obsežna in se stranka komaj prepozna. Oteklina je prehodne narave.
  • Strankam priporočamo 2–3 tedne odsotnosti z dela. Najdlje vztrajajoča je oteklina, prisotne so lahko tudi modrice in rdečina.
  • Po posegu lahko stranka opravlja dnevne aktivnosti že po 5 dneh, medtem ko so fizične obremenitve strogo odsvetovane mesec dni.
  • Če bi v obdobju po posegu prišlo do pojava hematoma ali večje in naraščajoče bolečine, mora stranka nemudoma obvestiti kirurga.

Na posameznika ima izjemen vpliv okolje, bodisi delovno bodisi krog prijateljev in znancev. Za nekoga, ki ima izjemno dinamičen način življenja ter mlajši krog sodelavcev, je občutek staranja lahko bistveno hitrejši kot pri nekom, katerega življenje ima počasnejši tempo, ima manj dinamično službo, predvsem pa je obkrožen z vrstniki. Proces staranja dodatno pospešujejo bolezen, stres, kajenje ter izpostavljenost soncu.

Izraz facelift ali kirurški dvig obraza je neposrečen izraz, po katerem bi se dalo sklepati, da gre za korekcijo celotnega obraza, od linije lasišča do vratu. Dejansko pa s faceliftom opravimo pomladitev srednjega in spodnjega dela obraza in vratu, medtem ko za pomladitev zgornjega dela obraza izberemo dvig obrvi in vek. Kljub neprivlačnemu izrazu izjemno uspešno odstranimo odvečno kožo lic in spodnjega dela obraza, omilimo poševno gubo med nosom in kotičkom ust (nazolabialna guba), zategnemo kožo na vratu ter izbrišemo podbradek ter pomladimo videz spodnje čeljusti.

Osnovni namen facelifta je osvežitev obraza, najpomembnejše pa je to narediti tako, da se poseg opravi diskretno in skoraj nevidno. Dandanes facelift zavrti kolo časa nazaj za 10–15 let in ne ustvari tistega umetnega in zategnjenega videza, ki je bil rezultat preživetih kirurških tehnik. S posegom res vrnemo čas nazaj, a staranja vseeno ne moremo ustaviti. Stranke so večinoma zadovoljne z enkratnim posegom, ker pa se tkiva obraza še naprej starajo, je poseg po nekaj desetletjih možno ponoviti. Z redno uporabo dodatnih, nekirurških tehnik pomlajevanja je rezultat facelifta trajnejši.

Za dosego dviga spodnjega dela obraza in vratu obstajajo številne tehnike. Za najprimernejši pristop se odločimo po temeljitem pregledu in izčrpnem pogovoru s stranko, ko natančno opredelimo možnosti in pričakovanja.

Najpogosteje s kirurškim dvigom napnemo povrhnji mišično-vezivni sistem obraza. S staranjem namreč mehka tkiva obraza zaradi težnosti in slabšanja kakovosti postanejo ohlapna in se povesijo, kar povzroči mešičke v predelu čeljusti (hrčkove vrečice) in poglobitev gub. S kirurškim dvigom izboljšamo položaj globlje ležečih tkiv, nato pa kožo prilagodimo novemu ogrodju obraza. Prav zato obraz po tovrstnem liftingu ne deluje zategnjeno, rezultati pa trajajo dlje kot pri npr. subkutanem liftingu, kjer odstranimo le odvečno kožo.

Tehnika subkutanega dviga je uporabna predvsem za vitke ženske z odvečno kožo obraza in hkrati dobrim položajem spodaj ležečih struktur (maščobnih blazinic, vezivnega tkiva, kostne oblike) ali pa za posameznice, ki so izdatnejši dvig obraznih struktur že imele opravljen in želijo samo dodatno korekcijo. Pri tej vrsti dviga obraza so rezultati kratkotrajnejši kot pri bolj radikalnih tehnikah, saj se globlje strukture še naprej starajo, povešajo in vlečejo kožo navzdol. S klasičnim dvigom obraza pa pomladimo več plasti obraza in s tem podaljšamo trajnost učinka. Krajši kot je poseg in manj kot je intenziven kirurški poseg v globino, krajši je učinek posega.

Minilift predstavlja številne kirurške tehnike z omejenimi rezi, ki so primerni za posameznike z zelo zgodnjimi znaki staranja, navadno v njihovih tridesetih ali štiridesetih letih. Velikokrat minilift sicer pomeni tudi minimalen rezultat, kar pa ne pomeni, da za nekatere stranke poseg ni primeren.

S-lift je klasičen dvig obraza, ki je dobil ime po rezu v obliki črke S. Ta poteka v liniji las na sencih in pred ušesom. Ker rez ne poteka za ušesom, je tehnika primerna za tiste, ki na vratu nimajo pretirano ohlapne kože ali pa so se znaki staranja šele pričeli kazati in želijo le manjšo osvežitev spodnjega dela obraza brez večjih rezov.

Subperiostalni facelift je tehnika dviga v najglobljih plasteh, ponavadi narejena z endoskopom, majhno kamero, ki omogoča poseg skozi več drobnih skritih rezov. Pri tej tehniki dvignemo vse strukture nad kostjo v bloku in jih pomaknemo nazaj v njihov mladostni položaj. Hkrati lahko na dele, ki jih želimo poudariti, vstavimo obrazne vsadke, saj le-te namestimo neposredno na kost. Oteklina je pri tej tehniki bolj izražena.

Dvig obraza je poseg, ki ga opravimo v splošni anesteziji. Poseg traja približno 4 ure, če pa se stranka odloči še za dodatne popravke, se čas posega podaljša. Po posegu stranka ostane na opazovanju in prenoči na kliniki. Strokovno osebje bo poskrbelo za udobje ter ukrepalo v primeru morebitnega hematoma.

Po posegu pooperativne rane pokrijemo z gazo in povijemo s povojem, ki pokriva tudi predel vratu. Prvi prevez naredimo dan po operaciji. Gaze in povoje zamenjamo, odstranimo drene in stranka lahko odide v domačo oskrbo.

Lase umijemo v operacijski dvorani, preden namestimo povoje, saj umivanje las takoj po operaciji ni dovoljeno. Tuširanje je dovoljeno že dan po operaciji. Po operaciji obstaja možnost, da stranka težje odpre usta, zato je s seboj priporočljivo imeti otroško zobno ščetko ali ustno vodo, ki bo v pomoč pri vzdrževanju ustne higiene. Z zobozdravniškimi posegi je treba počakati vsaj en mesec.

Po kirurškem dvigu obraza je prepovedana vsakršna telovadba, dviganje uteži, pospravljanje …, dokler kirurg ne dovoli tovrstnih aktivnosti. Pretirana aktivnost prezgodaj lahko povzroči težave pri okrevanju in upočasni celjenje. Kakršenkoli udarec v področje kirurške rane lahko povzroči nastanek hematoma, popuščanja šivov, vnetje ali celo odmrtje tkiva. Ker stranka v svoj videz vloži veliko sredstev, zmanjšanje aktivnosti ohranja naložbo varno.

Oteklina je lahko po posegu minimalna, lahko pa je tako obsežna, da se stranka prvih nekaj dni komaj prepozna. Pomemben je temeljit pogovor in priprava svojcev, ki bodo za stranko skrbeli, na pooperativni videz, ki je prehoden. Stranka lahko v vsakem trenutku pokliče kirurga, saj prejme njegovo osebno telefonsko številko. Stiska in zaskrbljenost v tem obdobju sta razumljivi, a vendar je treba ohraniti mirnost, saj je takšno stanje popolnoma normalno, pričakovano in seveda prehodnega značaja.

Oteklina se stopnjuje prve tri dni zaradi normalnega odgovora organizma na celjenje. Z menjavanjem hladnih obkladkov (20 minut na obrazu in 20 minut brez njih) stranka blaži oteklino in nelagodje. Pomembno je, da stranka hladnih obkladkov ne polaga neposredno na kožo, saj zaradi zmanjšanega občutka ne čuti, kdaj pride do omrzline. Pomemben je počitek z dvignjenim vzglavjem in podprtimi rameni. Oteklina na obrazu se znova poveča, je normalna in pričakovana, ko stranka prične z dnevnimi aktivnostmi, krvni tlak pa se prehodno dvigne.

V predelu lic ali pod brado je oteklina lahko čvrsta, a to ni razlog za skrb in strah. Če pa bi oteklina spremenila barvo in postala rdečkasta in se pričela povečevati, potem naj stranka nemudoma pokliče kirurga, saj je lahko prisoten hematom, večji zbir krvi, ki zahteva takojšnjo kirurško izpraznitev. Podplutbe postopno in počasi izginjajo ter spreminjajo barvo od rdeče, vijolične, zelene do rumene. Arnika, bromelan in vitamin K lahko pomagajo, da modrice izginejo nekoliko prej, vendar se je o uporabi tovrstnih zdravilnih učinkovin treba predhodno posvetovati s kirurgom.

Zaradi sile težnosti se kri pomika navzdol skozi plasti tkiv, zabarvanje se lahko pojavi tudi na vratu. Podplutbe in otekline postopoma uplahnejo v enem do dveh tednih, medtem se stranka počasi privaja in začne uživati v svojem novem videzu. V 4–6 tednih se ponavadi pokaže poln učinek facelifta, čeprav lahko manjša oteklina vztraja še nekaj mesecev.

Šive na vidnih delih odstranimo po 5–7 dneh, v lasišču pa lahko ostanejo nekaj dni dlje in tako služijo kot dodatna opora, po 10–14 dneh pa odstranimo tudi te. Rez po dvigu obraza se lepo zaceli že v 2 tednih, vendar brazgotina ostane rožnata še nekaj mesecev. Ko je rana enkrat zaceljena, jo je mogoče skriti s pudrom in pričesko.

Po posegu se lahko pojavijo področja, ki bodo manj občutljiva na dotik, lahko tudi povsem neobčutljiva. Občutek se postopoma povrne v nakaj tednih ali mesecih. V tem času je potrebna pazljivost s hladnimi obkladki, z vročimi navijalkami in s sušilnikom za lase. Ko se bo občutek za dotik vračal, so lahko na omenjenih delih prisotni občutki zbadanja in srbenja. Tovrstni občutki so nekaj običajnega, včasih težave omilimo z aspirinom. Pred vsakim jemanjem kakršnihkoli zdravil se je treba posvetovati z zdravnikom.

Okrevanje po kirurškem dvigu obraza ni pretirano boleče, stranke največkrat navajajo napetost in vlek za ušesi. Sčasoma, ko se koža nekoliko sprosti in oteklina uplahne, občutek nelagodja poneha. Če bi v tem obdobju prišlo do pojava večje in naraščajoče bolečine, mora stranka nemudoma obvestiti kirurga.

Na delovno mesto se stranke lahko vrnejo po petih dneh, če morebitne otekline in podplutbe ne predstavljajo omejitve pri delu. Stranke so lahko polno družabno aktivne po 2–3 tednih. Strankam za hitrejše okrevanje in zmanjševanje oteklin priporočamo nadzorovano fizioterapijo in limfno drenažo obraza.

Pomembno je, da se stranka še vsaj pol leta po posegu izogiba neposrednim sončnim žarkom. Če pa se soncu ni mogoče izogniti, je nujna uporaba kreme z močnim zaščitnim faktorjem.

Nekateri znaki, ki izdajajo facelift

Največje zadovoljstvo in potrditev, da je bila operacija pravilna odločitev, čutita stranka in kirurg takrat, ko bližnji opazijo, da se je na operirani osebi nekaj spremenilo, opazijo svež, mladosten videz, a hkrati ne morejo ugotoviti, kaj se je spremenilo. K takšnemu rezultatu stremijo vsi kirurgi, a vseeno se včasih zgodi, da rezultat ni idealen in da poseg na stranki pusti prepoznavne znake, značilne za slabše izveden facelift. Zelo pomembno je, da se kirurg teh nevarnosti zaveda in naredi vse, da se znakom izogne.

Izravnana in z obrazom zraščena ušesna mečica je pogost in izdajalski znak facelifta. Do tega pride, ko se v področju ušesne mečice odstrani preveč kože in je na mestu celjenja koža izpostavljena preveliki napetosti.

„Joker” nasmeh je prav tako nenaraven videz nazolabialne gube med smejanjem. Guba je negibljiva, zategnjena in poglobljena. Do takšnega videza lahko pride čez mnogo let tudi po tehnično brezhibno izvedenem posegu, ko se tkiva obraza zaradi staranja ponovno stanjšajo. V tem primeru je rešitev vbrizganje lastne maščobe v prizadeti predel, kar pomaga k povrnitvi naravnega videza.

Normalno je sluhovod pri človeku delno zastrt s hrustancem. Če se med posegom v področju pred ušesom odstrani preveč kože, nastane vlek, ki povzroči odmaknitev hrustanca, tako odpre sluhovod, kar deluje nenaravno. Zategnjen obraz je posledica neustrezne napetosti kože kot posledica nepravilno prikrojene kože ali pa pomanjkanja podpore v spodaj ležečih tkivih.

Pri nekaterih tehnikah se črta lasišča pred ušesom pomakne navzgor in nazaj. Če se poseg ponavlja, se lahko zgodi, da zalizci postopno izginejo. S prilagoditvijo tehnike (mesto reza, prikrojitev kože) ju lahko ohranimo, tvegamo pa bolj vidno brazgotino. Tu pride do izraza kirurgov občutek za dobro odločanje, saj pretehta vse možnosti in uporabi različne tehnike za čim boljši rezultat.

Pogosta vprašanja in odgovori

Polnila, kot pove že ime, obrazu v določeni meri povrnejo volumen, ki ga je izgubil s staranjem. Poleg nadomeščanja volumna lahko s polnili, če jih vbrizgamo na prava mesta, dejansko naredimo dvig obraza, a le do neke mere. Dodajanje volumna v pretiranih količinah bo imelo za posledico otekel, zabuhel videz, ko stranka ne izgleda mlajša, temveč zgolj drugačna. Ko je odvečne kože preprosto preveč in so tkiva s staranjem spuščena preko določene meje, je edina pot za boljši videz kirurški facelift oziroma dvig obraza. Učinki kirurškega facelifta trajajo okoli 10 let oziroma nas poseg za toliko let pomladi. Vzdrževanje videza s polnili in z botoksom je nujno, tako kot je nujno vzdrževanje novozgrajene hiše.
Večina strank opisuje svoj videz kot osvežen in pomlajen. Tehnike, ko je oseba po kirurškem dvigu obraza videti zategnjena, so preživete in opuščene. Facelift daje naraven in pomlajen, nikakor pa ne spremenjen in neprepoznaven videz.
Trajanje posega je odvisno od vrste faceliftta, ki ga opravimo. Poseg minilift običajno izvedemo v dveh urah, klasični SMAS facelift pa v 4–6 urah, če ga kombiniramo tudi z zgornjo ali s spodnjo blefaroplastiko in liftingom vratu.
Priporočamo 2–3 tedne odsotnosti z dela. Najdlje vztraja oteklina, ki pa je popolnoma normalen in pričakovan pojav. Stranka lahko dnevne aktivnosti izvaja že po 5 dneh, medtem ko fizične obremenitve odsvetujemo mesec dni.
Trajanje posega je odvisno od obsega tkiv, ki jih moramo postaviti nazaj na svoje mesto, da dosežemo najboljši pomlajevalni učinek. Minilift, ki je primeren za ženske z začetnimi znaki staranja, ko z nekirurškim dvigom obraza z nitmi ne moremo več doseči želenega rezultata, traja okoli dve uri, klasičen facelift z zatezanjem globljih struktur (SMAS facelift) pa okoli 3–4 ure. Facelift pogosto kombiniramo s korekcijo zgornjih in/ali spodnjih vek, z dvigom obrvi, izboljšanjem videza vratu, kar poseg podaljša na 5–6 ur.
Prav imate, poznamo več vrst faceliftov, s katerimi na obrazu dosežemo določene učinke. Vsaka operacija je popolnoma prilagojena strankinim potrebam in željam, zato je najpomembnejši posvet s kirurgom, ki vam bo znal prisluhniti in nato izpolniti vaše želje. Namen facelifta kot ga izvajamo v Estetski kliniki Medved Višnjar je pomladitev in osvežitev videza, zato naredimo premik in dvig globlje ležečih tkiv, ki so dejansko razlog za postaran videz. Facelift nikakor ne sme biti le zatezanje kože, saj takšna tehnika povzroči izrazito umeten in zategnjen videz.
Za pravo pomladitev in osvežitev, predvsem pa trajen učinek priporočamo kirurški dvig obraza. V letih, ko staranje na obrazu pokaže svojo moč, pomlajevanje s polnili in botoksom ne sledi več tempu staranja. S kirurškim dvigom obraza lahko pomlajen obraz bistveno dlje ohranjamo svež, če v nadaljnjo nego vključimo tudi polnila, lastno maščobo in botoks.
Imate vprašanje
in ne najdete
odgovora?
Spoznajmo se