Facelift ali lifting obraza 

Znaki staranja so vidni na celotnem telesu, najbolj opazni in moteči pa so ravno na obrazu. S kirurškim dvigom bomo obrazu povrnili obliko in polnost ter izbrisali globoko vrezane gube srednjega in spodnjega dela obraza ter vratu. Vaš obraz bo osvežen in mladosten, predvsem pa naraven.

Prijavi se na posvet
Rezultat

trajen

Trajanje posega

3–5 ur

Okrevanje

2–3 tedni

O posegu

  • Ste pri sebi opazili ohlapnost lic, gube, ki se skozi leta zarežejo v obraz, mešičke v področju spodnje čeljusti, neprivlačen podbradek in ohlapnost vratu? Vas postaran in utrujen izgled moti do te mere, da bi želeli spremembo? Če je odgovor da, je morda kirurški dvig obraza in vratu rešitev vaših težav.
  • S kirurškim dvigom obraza predvsem izboljšamo položaj spodaj ležečih vezivno-mišičnih tkiv, nato pa kožo nežno opnemo po pomlajeni obliki obraza. Po tovrstnem liftingu obraz je obraz videti svež in naravno pomlajen, brez umetnega in zategnjenega izgleda.
  • Rezultati posega so bistveno boljši, delujejo bolj naravno, hkrati tudi trajajo dlje kot pri npr. mini liftingu, kjer se naredi samo izrez odvečne kože, ne odpravimo pa vzroka postaranega videza. Da bi dosegli najboljši in najbolj trajen učinek, kirurški dvig obraza (in vratu) pogosto združimo z dodatnimi posegi pomlajevanja. Z liposukcijo lahko učinkovito zmanjšamo podbradek; Z zgornjo blefaroplastiko odstranimo odvečno kožo zgornjih vek, vdolbene podočnjake in ohlapno kožo spodnjih vek s spodnjo blefaroplastiko. Ker je v zrelejših letih pogosto utrujena in nagubana tudi koža obraza in vratu, jo lahko po opravljenem posegu še pomladimo z laserskim ali kemičnim pilingom.
  • Pred posegom se bomo natančno pogovorili o obsegu facelifta, položaju in celjenju brazgotin, o okrevanju in negi v pooperativnem obdobju, da boste pred posegom opremljeni z vsemi informacijami. 
  • Poseg opravimo v splošni anesteziji, čas trajanja posega je odvisen od tega, ali hkrati izvedemo še dodatne posege za celostno osvežen videz.
  • Po posegu ostanete na kliniki na okrevanju, za vas bo poskrbelo izkušeno in prijazno medicinsko osebje.
  • Okrevanje po posegu je odvisno od obsega posega. Oteklina po posegu je navadno minimalna, zelo redko je obsežnejša in dlje trajajoča. Vsekakor pa je oteklina, skupaj z modricami, prehodne narave.
  • Strankam priporočamo 2 do 3 tedne odsotnosti z dela, ne zaradi bolečine, ki je pri posegu kirurškega dviga obraza in vratu minimalna, temveč zaradi nežne otekline in modric.
  • Po posegu lahko zmerne dnevne aktivnosti opravljate že po 5 do 7 dneh, medtem ko so fizične obremenitve strogo odsvetovane mesec dni.
  • Če bi v obdobju po posegu prišlo do pojava hematoma ali večje in naraščajoče bolečine, nas morate nemudoma obvestiti.

Več o posegu facelift

Na posameznika ima izjemen vpliv okolje, naj gre za delovno okolje ali krog prijateljev in znancev. Za nekoga, ki ima dinamičen način življenja ter mlajši krog sodelavcev, je občutek staranja lahko bistveno hitrejši kot pri nekom, katerega življenje ima počasnejši tempo, ima manj dinamično službo, predvsem pa je obkrožen z vrstniki. Proces staranja dodatno pospešujejo bolezen, stres, kajenje ter izpostavljenost soncu.

Izraz facelift ali kirurški dvig obraza je neposrečen izraz, po katerem bi se dalo sklepati, da gre za korekcijo celotnega obraza, od linije lasišča do vratu. Dejansko pa s faceliftom opravimo pomladitev srednjega in spodnjega dela obraza, medtem ko za pomladitev zgornjega dela obraza izberemo dvig obrvi in korekcijo zgornjih ali spodnjih vek. Kljub neprivlačnemu izrazu je to poseg, s katerim izjemno uspešno odpravimo ohlapnost lic in spodnjega dela obraza, omilimo poševno gubo med nosom in kotičkom ust (nazolabialna guba), s hkratnim liftingom vratu pa napnemo in učvrstimo kožo na vratu ter izbrišemo podbradek.

Osnovni namen facelifta je osvežitev obraza, najpomembnejše pa je to narediti tako, da se poseg opravi diskretno, z ohranjenim naravnim izgledom in skoraj nevidno. Dandanes facelift zavrti kolo časa nazaj za 10–15 let in ne ustvari tistega umetnega in zategnjenega videza, ki je bil rezultat preživetih kirurških tehnik. S posegom res vrnemo čas nazaj, a staranja vseeno ne moremo ustaviti. Stranke so večinoma zadovoljne z enkratnim posegom, ker pa se tkiva obraza še naprej starajo, je poseg po nekaj desetletjih možno ponoviti. Z redno uporabo dodatnih, nekirurških tehnik pomlajevanja je rezultat facelifta trajnejši.

Facelift tehnike

Za dosego dviga spodnjega dela obraza in vratu obstajajo številne tehnike. Za najprimernejši pristop se odločimo po temeljitem pregledu in izčrpnem pogovoru s stranko, ko natančno opredelimo možnosti in pričakovanja.

Najpogosteje izvedemo SMAS lifting, kjer učvrstimo povrhnji mišično-vezivni sistem obraza. S staranjem namreč mehka tkiva obraza zaradi težnosti in slabšanja kakovosti postanejo ohlapna in se povesijo, kar povzroči mešičke v predelu čeljusti (hrčkove vrečice) in poglobitev gub. S kirurškim dvigom obraza izboljšamo položaj globlje ležečih tkiv, nato pa kožo prilagodimo novemu ogrodju obraza. Prav zato obraz po tovrstnem liftingu ne deluje zategnjeno, rezultati pa trajajo dlje kot pri npr. subkutanem liftingu, kjer odstranimo le odvečno kožo. 

V zadnjem času smo na Kliniki Višnjar vpeljali tehniko "deep plane" facelifta in liftinga vratu, kjer z vstopom v globlje plasti obraza uspešno odpravimo posledice staranja na več nivojih obrazne anatomije. Rezultat je predvsem zelo naraven in osvežen izgled, s še dodatno skritimi brazgotinami.                                            

Minilift predstavlja številne kirurške tehnike z omejenimi rezi, ki so primerni za posameznike z zelo zgodnjimi znaki staranja, navadno v njihovih tridesetih ali štiridesetih letih. Velikokrat minilift sicer pomeni tudi minimalen rezultat, kar pa ne pomeni, da za nekatere stranke poseg ni primeren. Krajši kot je poseg in manj kot je intenziven kirurški poseg v globino, krajši je učinek posega.

S-lift je klasičen dvig obraza, ki je dobil ime po rezu v obliki črke S. Ta poteka v liniji las na sencih in pred ušesom. Ker rez ne poteka za ušesom, je tehnika primerna za tiste, ki na vratu nimajo pretirano ohlapne kože ali pa so se znaki staranja šele pričeli kazati in želijo le manjšo osvežitev spodnjega dela obraza brez večjih rezov.

Potek posega facelift in okrevanje

Dvig obraza je poseg, ki ga opravimo v splošni anesteziji. Poseg traja približno 4 ure, če pa se stranka odloči še za dodatne popravke, se čas posega podaljša. Po posegu stranka ostane na opazovanju in prenoči na kliniki. Strokovno osebje bo poskrbelo za udobje ter ukrepalo v primeru morebitnega hematoma.

Po posegu na pooperativne rane nanesemo antibiotično mazilo, jih prekrijemo z gazo in povijemo s povojem, ki pokriva tudi predel vratu. Prvi prevez naredimo dan po operaciji. Gaze in povoje zamenjamo, odstranimo drene in lahko odidete v domačo oskrbo.

Lase umijemo v operacijski dvorani, preden namestimo povoje, saj umivanje las takoj po operaciji teden dni ni dovoljeno. Tuširanje je dovoljeno že dan po operaciji. Po operaciji obstaja možnost, da stranka težje odpre usta, zato je s seboj priporočljivo imeti otroško zobno ščetko ali ustno vodo, ki bo v pomoč pri vzdrževanju ustne higiene. 

Po kirurškem dvigu obraza je prepovedana vsakršna telovadba, dviganje uteži, pospravljanje …, dokler kirurg ne dovoli tovrstnih aktivnosti. Pretirana aktivnost prezgodaj lahko povzroči težave pri okrevanju in upočasni celjenje. Kakršenkoli udarec v področje kirurške rane lahko povzroči nastanek hematoma, popuščanja šivov, vnetje ali celo odmrtje tkiva. 

Oteklina je lahko po posegu minimalna, lahko pa je tako obsežna, da se stranka prvih nekaj dni komaj prepozna. Pomemben je temeljit pogovor in priprava svojcev, ki bodo za stranko skrbeli, na pooperativni videz, ki je prehoden. Stranka lahko v vsakem trenutku pokliče kirurga, saj prejme njegovo osebno telefonsko številko. Stiska in zaskrbljenost v tem obdobju sta razumljivi, a vendar je treba ohraniti mirnost, saj je takšno stanje popolnoma normalno, pričakovano in seveda prehodnega značaja.

Oteklina se stopnjuje prve tri dni zaradi normalnega odgovora organizma na celjenje. Z menjavanjem hladnih obkladkov (20 minut na obrazu in 20 minut brez njih) lahko blažite oteklino in nelagodje. Pomembno je, da hladnih obkladkov ne polagate neposredno na kožo, saj zaradi zmanjšanega občutka ne čutite, kdaj pride do omrzline. Pomemben je počitek z dvignjenim vzglavjem in podprtimi rameni. Oteklina na obrazu se znova nekoliko poveča, je normalna in pričakovana, ko pričnete z dnevnimi aktivnostmi, krvni tlak pa se prehodno dvigne.

V predelu lic ali pod brado je oteklina lahko čvrsta, a to ni razlog za skrb in strah. Če pa bi oteklina spremenila barvo in postala rdečkasta in se pričela povečevati, nas morate nemudoma kontaktirati, saj je lahko prisoten hematom, večji zbir krvi, ki zahteva takojšnjo kirurško izpraznitev. Podplutbe postopno in počasi izginjajo ter spreminjajo barvo od rdeče, vijolične, zelene do rumene. Arnika, bromelain in vitamin K lahko pomagajo, da modrice izginejo nekoliko prej, vendar se je o uporabi tovrstnih zdravilnih učinkovin treba predhodno posvetovati s kirurgom.

Zaradi sile težnosti se kri pomika navzdol skozi plasti tkiv, zabarvanje oz modrice se lahko pojavijo tudi na vratu. Podplutbe in otekline postopoma uplahnejo v enem do dveh tednih, medtem se počasi privajate in začnete uživati v svojem novem videzu. V 4 do 6 tednih se ponavadi pokaže poln učinek facelifta, čeprav lahko, sicer redko, manjša oteklina vztraja še nekaj mesecev.

Šivi, ki jih uporabimo, se razgradijo sami in odstranjevanje ni potrebno. Rez po dvigu obraza in vratu se lepo zaceli že v 2 tednih, vendar brazgotina ostane rožnata še nekaj mesecev. Brazgotine diskretno skrijemo v kožne gube in v lasišče, da so čim manj vidne. Ko je rana enkrat zaceljena, jo je mogoče skriti s pudrom in pričesko.

Po posegu se lahko pojavijo področja, ki bodo manj občutljiva na dotik, lahko tudi povsem neobčutljiva. Občutek se postopoma povrne v nakaj tednih ali mesecih. V tem času je potrebna pazljivost s hladnimi obkladki, z vročimi navijalkami in s sušilnikom za lase. Ko se bo občutek za dotik vračal, so lahko na omenjenih delih prisotni občutki zbadanja in srbenja. Tovrstni občutki so nekaj običajnega

Okrevanje po kirurškem dvigu obraza ni boleče, stranke največkrat navajajo napetost in vlek za ušesi. Sčasoma, ko se koža nekoliko sprosti in oteklina uplahne, občutek nelagodja poneha. 

Na delovno mesto se lahko vrnete že po petih dneh, če oteklina in podplutbe ne predstavljajo omejitve pri delu. Polno družabno aktivni ste lahko 2 do 3 tedne po posegu. Strankam za hitrejše okrevanje in zmanjševanje oteklin priporočamo nadzorovano fizioterapijo in limfno drenažo obraza.

Pomembno je, da se še vsaj pol leta po posegu izogibate neposrednim sončnim žarkom. Če pa se soncu ni mogoče izogniti, je nujna uporaba kreme z močnim zaščitnim faktorjem.

Nekateri znaki, ki izdajajo facelift

Največje zadovoljstvo in potrditev, da je bila operacija pravilna odločitev, čutita stranka in kirurg takrat, ko bližnji opazijo, da se je na operirani osebi nekaj spremenilo, opazijo svež, mladosten videz, a hkrati ne morejo ugotoviti, kaj se je spremenilo. K takšnemu rezultatu stremijo vsi kirurgi, a vseeno se včasih zgodi, da rezultat ni idealen in da poseg na stranki pusti prepoznavne znake, značilne za slabše izveden facelift. Ker se omenjenih znakov na Kliniki Višnjar zavedamo, naredimo vse, da se jim izognemo.

Izravnana in z obrazom zraščena ušesna mečica je pogost in izdajalski znak facelifta. Do tega pride, ko se v področju ušesne mečice odstrani preveč kože in je na mestu celjenja koža izpostavljena preveliki napetosti.

„Joker” nasmeh je prav tako nenaraven videz nazolabialne gube med smejanjem. Guba je negibljiva, zategnjena in poglobljena. Do takšnega videza lahko pride čez mnogo let tudi po tehnično brezhibno izvedenem posegu, ko se tkiva obraza zaradi staranja ponovno stanjšajo. V tem primeru je rešitev vbrizganje lastne maščobe v prizadeti predel, kar pomaga k povrnitvi naravnega videza.

Normalno je sluhovod pri človeku delno zastrt s hrustancem. Če se med posegom v področju pred ušesom odstrani preveč kože, nastane vlek, ki povzroči odmaknitev hrustanca, tako odpre sluhovod, kar deluje nenaravno. Zategnjen obraz je posledica neustrezne napetosti kože kot posledica nepravilno prikrojene kože ali pa pomanjkanja podpore v spodaj ležečih tkivih.

Pri nekaterih tehnikah se črta lasišča pred ušesom pomakne navzgor in nazaj. Če se poseg ponavlja, se lahko zgodi, da zalizci postopno izginejo. S prilagoditvijo tehnike (mesto reza, prikrojitev kože) ju lahko ohranimo, tvegamo pa bolj vidno brazgotino. Tu pride do izraza kirurgov občutek za dobro odločanje, saj pretehta vse možnosti in uporabi različne tehnike za čim boljši rezultat.

Pogosta vprašanja in odgovori

Polnila, kot pove že ime, obrazu v določeni meri povrnejo volumen, ki ga je izgubil s staranjem. Poleg nadomeščanja volumna lahko s polnili, če jih vbrizgamo na prava mesta, dejansko naredimo dvig obraza, a le do neke mere. Dodajanje volumna v pretiranih količinah bo imelo za posledico otekel, zabuhel videz, ko stranka ne izgleda mlajša, temveč zgolj drugačna. Ko je odvečne kože preprosto preveč in so tkiva s staranjem spuščena preko določene meje, je edina pot za boljši videz kirurški facelift oziroma dvig obraza. Učinki kirurškega facelifta trajajo okoli 10 let oziroma nas poseg za toliko let pomladi. Vzdrževanje videza s polnili in z botoksom je nujno, tako kot je nujno vzdrževanje novozgrajene hiše.
Večina strank opisuje svoj videz kot osvežen in pomlajen. Tehnike, ko je oseba po kirurškem dvigu obraza videti zategnjena, so preživete in opuščene. Facelift daje naraven in pomlajen, nikakor pa ne spremenjen in neprepoznaven videz.
Trajanje posega je odvisno od vrste faceliftta, ki ga opravimo. Poseg minilift običajno izvedemo v dveh urah, klasični SMAS facelift pa v 4–6 urah, če ga kombiniramo tudi z zgornjo ali s spodnjo blefaroplastiko in liftingom vratu.
Priporočamo 2–3 tedne odsotnosti z dela. Najdlje vztraja oteklina, ki pa je popolnoma normalen in pričakovan pojav. Stranka lahko dnevne aktivnosti izvaja že po 5 dneh, medtem ko fizične obremenitve odsvetujemo mesec dni.
Trajanje posega je odvisno od obsega tkiv, ki jih moramo postaviti nazaj na svoje mesto, da dosežemo najboljši pomlajevalni učinek. Minilift, ki je primeren za ženske z začetnimi znaki staranja, ko z nekirurškim dvigom obraza z nitmi ne moremo več doseči želenega rezultata, traja okoli dve uri, klasičen facelift z zatezanjem globljih struktur (SMAS facelift) pa okoli 3–4 ure. Facelift pogosto kombiniramo s korekcijo zgornjih in/ali spodnjih vek, z dvigom obrvi, izboljšanjem videza vratu, kar poseg podaljša na 5–6 ur.
Prav imate, poznamo več vrst faceliftov, s katerimi na obrazu dosežemo določene učinke. Vsaka operacija je popolnoma prilagojena strankinim potrebam in željam, zato je najpomembnejši posvet s kirurgom, ki vam bo znal prisluhniti in nato izpolniti vaše želje. Namen facelifta kot ga izvajamo v Estetski kliniki Medved Višnjar je pomladitev in osvežitev videza, zato naredimo premik in dvig globlje ležečih tkiv, ki so dejansko razlog za postaran videz. Facelift nikakor ne sme biti le zatezanje kože, saj takšna tehnika povzroči izrazito umeten in zategnjen videz.
Za pravo pomladitev in osvežitev, predvsem pa trajen učinek priporočamo kirurški dvig obraza. V letih, ko staranje na obrazu pokaže svojo moč, pomlajevanje s polnili in botoksom ne sledi več tempu staranja. S kirurškim dvigom obraza lahko pomlajen obraz bistveno dlje ohranjamo svež, če v nadaljnjo nego vključimo tudi polnila, lastno maščobo in botoks.
Imate vprašanje
in ne najdete
odgovora?
Spoznajmo se