Lifting vratu

Pri estetskem pomlajevanju je enako kot obraz pomemben tudi vrat. Na Kliniki Višnjar posebno pozornost namenjamo liftingu vratu, saj ta del telesa pogosto izdaja resnično starost in znake utrujenosti. S tem lepotnim posegom uravnotežimo videz obraza in vratu ter strankam zagotovimo mladosten izgled.

Prijavi se na posvet
Rezultat

trajen

Trajanje posega

2 uri

Okrevanje

1 teden

O posegu

  • Pomlajevanje oz. lifting vratu gre z roko v roki s pomlajevanjem in skrbjo za videz obraza. Vrat naj bi bil nežen prehod z mladostnega obraza na privlačen dekolte, a mnogokrat temu ni tako.
  • Koža vratu se z leti tanjša, večinoma zaradi vplivov sonca, saj je pogosto ne zaščitimo. Na vratu se pojavijo prečne gube, pa tudi navpični trakovi, ki mu dajejo videz puranjega vratu. Za nastanek navpičnih trakov je kriva vratna kožna mišica, platizma, ki hkrati povzroča tudi prečne globoke gube.
  • Napetost in sijaj lahko koži na vratu povrnemo s polnili s hialuronsko kislino, s katerimi kožo hidriramo od znotraj. Kakovost kože učinkovito izboljšamo in popravimo tudi s kemičnimi pilingi, navpične trakove in prečne črte pa zabrišemo z botoksom.
  • Če zgoraj našteti nekirurški posegi ne pomagajo, popravimo obliko vratu s kirurškim posegom - liftingom, najpogosteje v kombinaciji s kirurškim dvigom obraza (faceliftom). Rez poteka pred in za ušesom in je skoraj neviden. Hkrati z zatezanjem vratu lahko z liposukcijo odstranimo tudi moteči podbradek.
  • Predoperativni pregled in pogovor o željah ter možnostih sta odločilnega pomena pri načrtovanju posega. Pred posegom kirurškega liftinga vratu se bomo natančno pogovorili o obsegu posega,  brazgotinah, in vseh ostalih podrobnostih.
  • Poseg opravimo v splošni ali lokalni anesteziji in traja od ene do treh ur.

VEČ O POSEGU LIFTING VRATU

Obraz je najbolj izpostavljen del telesa, zato si želimo, da bi se z leti kar najmanj spreminjal. Staranje je zapleten proces, na katerega vplivajo genetika, prehrana, izpostavljanje soncu, ponavljajoče se krčenje mišic in težnost. Pri negi in pomlajevanju obraza pa pogosto pozabimo na pomladitev vratu, ki je z izdajalskim postaranim videzom grob kontrast pomlajenemu obrazu. S kirurško in nekirurško pomladitvijo lahko povrnemo obliko ter izbrišemo globoko vrezane gube, odvečno kožo ter maščobo srednjega in spodnjega dela obraza ter vratu.

Estetika vratu pri moškem in ženski

Privlačen vrat je sorazmeren s postavo posameznika. Moškemu telesu pristaja drugačna oblika in širina vratu kot ženskemu telesu. Koža, ki obdaja vrat, naj bi bila napeta, nežna, mehka, brez prečnih gub in navpičnih zaves ter brez nakopičene odvečne maščobe v obliki podbradka.

Izguba elastičnosti in tanjšanje kože povzroča ohlapno in zgubano kožo na obrazu in vratu ter poglobljene linije, zaradi katerih delujemo starejši. Mehka tkiva obraza se vse slabše upirajo učinkom težnosti, še posebej pri ženskah mešički v področju spodnje čeljusti prekinejo elipsasto linijo obraza in prosto visijo. Prehod brade na vrat ni več svež in oster, pogosto se pojavijo prečne in vzdolžne vratne gube ter podbradek. Pri suhih ljudeh z izraženo obrazno mimiko se ob govoru trakovi platizme na vratu izbočijo in postanejo vidni. Medtem ko je v mladosti nakazano premikanje platizme del obrazne mimike, v starosti povešeni in močno vidni trakovi kazijo naš videz in tvorijo t. i. puranji vrat.

Kako lahko upočasnimo staranje vratu?

Najpomembnejši korak pri ohranjanju lepega videza vratu je razumevanje vpliva škodljivega vpliva UV-sevanja in izogibanje pretiranemu sončenju. Tako bo koža vratu in dekolteja dolgo lepa, nežna in napeta. Prav tako je pomembna nega kože celotnega telesa z vlažilnimi kremami, ne le vratu.

Kljub preventivnemu obnašanju pa notranjega staranja ne uspemo ustaviti, lahko ga zgolj omilimo. Prečne gube in izrazite navpične tračke, povzročene zaradi zatezanja vratne mišice platizme, lahko uspešno izbrišemo z botoksom.

Od sonca poškodovano in stanjšano kožo lahko učinkovito osvežimo s kemičnim pilingom, pri katerem uporabimo različne učinkovine različnih jakosti.

S polnili hialuronske kisline lahko poustvarimo v starosti izgubljeno ostro linijo spodnje čeljusti, z različnimi gostotami polnila hialuronske kisline in drugimi učinkovinami (Profhilo) pa uspešno pomladimo kožo v sklopu mezoterapije. Na ta način spodbudimo nastanek kolagena, kožo hidriramo in popravimo drobne gubice.

VRAT LAHKO POMLADIMO MED KIRURŠKIM DVIGOM OBRAZA – FACELIFTOM

Z liposukcijo lahko zmanjšamo podbradek, nato pa odvečno kožo vratu dvignemo v smeri ušes in jo tam ukrojimo po meri novega obraza. S kirurškim oblikovanjem vratu ( lifting vratu)  uspešno zmanjšamo podbradek, polnost vratu in ohlapnost kože in mišic, ki je ali posledica dedovanih značilnosti ali posledica staranja. Pogosto je namreč vrat tako postaran, da z nekirurškimi postopki ne uspemo zadovoljiti želje po mlajšem videzu. 

Pri kirurškem dvigu vratu so rezi skriti pred, pod in za ušesom. Poseg opravimo v splošni ali lokalni anesteziji in traja od ene do treh ur. Pooperativna bolečina je zmerna, možni zapleti so prehodno zmanjšan občutek za dotik, oteklina, podplutba ali prehodno slabše delovanje veje obraznega  živca. Vsi omenjeni zapleti so izjemno redki.

Kaj je platizmoplastika?

S posegom, imenovanim platizmoplastika, popravljamo navpične tračke povrhnje plasti vratnih mišic (platizmo) in tako popravimo linijo vratu. Skozi 2 cm dolg rez tik pod brado v lokalni anesteziji napnemo mehka tkiva vratu, v primeru obsežnejše korekcije platizme pa opravimo platizmoplastiko hkrati z dvigom vratu v splošni anesteziji. 

Kdaj pride v poštev liposukcija podbradka?

Pri liposukciji podbradka s pomočjo majhne kanile odstranimo manjša maščobna območja in na ta način izboljšamo obliko čeljusti, brade in vratu ter odstranimo podbradek. Liposukcija je lahko samostojen poseg, lahko pa ga kot dodaten trik uporabimo pri kirurškem dvigu vratu in obraza.

Pogosta vprašanja in odgovori

Seveda. Čeprav staranje vpliva na obraz in vrat v podobnem obsegu, so včasih znaki staranja na vratu izrazitejši. Stranka lahko izbere tudi samo dvig oziroma lifting vratu, brazgotine pa se nahajajo za ušesi ali v predelu pod brado. Najučinkovitejši način kirurškega pomlajevanja pa je vseeno kombinacija facelifta in liftinga vratu.
Če je tonus kože dober in na vratu trakovi platizme niso izraziti, je najprimernejši poseg ciljana liposukcija vratu. Če je glavna težava stranke povešena koža s slabim tonusom in puranji vrat, je rešitev kirurški dvig vratu. Če so prisotne tudi posledice staranja v smislu viseče kože, vrečic, ki visijo čez čeljust, pa je najbolje hkrati opraviti kirurški dvig vratu in obraza hkrati, vključno z liposukcijo podbradka.
Učinek postopka je trajen in takojšen, vendar z njim ne moremo zaustaviti procesov staranja, zato bo morda po določenem času treba postopek ponoviti, a ne prej kot v 10 ali 15 letih.
Okrevanje ponavadi traja 14 dni, zato strankam toliko časa svetujemo odsotnost z dela. Glede na naravo dela je včasih potreben daljši počitek, seveda pa je vse odvisno tudi od sposobnosti celjenja posameznika. Telovadbo in druge športne aktivnosti priporočamo šele 4 tedne po posegu.
Imate vprašanje
in ne najdete
odgovora?
Spoznajmo se