Korekcija ušes

"Štrleča ušesa lahko povzročijo zadrego in vplivajo na samozavest pri otrocih in odraslih. Korekcija ušes je učinkovit postopek, ki ne le izboljša estetski videz ušes, ampak tudi pozitivno vpliva na samopodobo in samozavest, hkrati pa preprečuje stigmatizacijo med odraščanjem."

Prijavi se na posvet
Rezultat

trajen

Trajanje posega

1 ura

Okrevanje

1 teden

O posegu

  • Poseg je namenjen posameznikom v kateremkoli življenjskem obdobju, ki jih izjemno moti videz njihovih ušes. Lahko jih moti velikost, oblika uhlja ali oblika mečice. Ker so otroci s štrlečimi ušesi pogosto tarča posmeha sovrstnikov, je najbolje, da korekcijo ušes pri otroku izvedemo še pred vstopom v šolo.Stroške operacije do osemnajstega leta krije zavarovalnica.
  • Stroške operacije do osemnajstega leta krije zavarovalnica.
  • Korekcija štrlečih ušes pri mlajših otrocih se izvede v bolnišnici v splošni anesteziji, medtem ko poseg pri starejših otrocih, mladostnikih in pri odraslih opravimo na naši kliniki ambulantno in v lokalni anesteziji.
  • Operacija ušes traja eno uro in lahko zajema izrez hrustanca in kože, prestavitev in preoblikovanje ali stanjšanje hrustanca ter oblikovanje novih gub ušesa.
  • Kirurški rez je običajno za ušesom, tik nad gubo, kjer se uho stika z glavo in je neopazen. Gleda na izraženo težavo izberemo najustreznejšo kirurško tehniko.
  • Predoperativni pregled in pogovor o željah ter možnostih sta odločilnega pomena pri načrtovanju posega. Pred posegom se bomo pogovorili o obsegu posega in brazgotinah.
  • Po posegu okoli ušes namestimo povoj. 7 dni po posegu odstranimo tamponske šive, 14 dni po posegu odstranimo morebitne šive iz gube izza ušesa, ostali šivi v ušesu se razgradijo sami.
  • Stranka mora še najmanj en mesec po operaciji ušes uporabljati zaščitni trak. Trak uhlje stabilizira v novem položaju in preprečuje njihovo zvijanje med spanjem.
  • Po posegu je bolečina minimalna, prav tako oteklina in podplutba.

S korekcijo ušes odpravljamo štrleča ušesa pri otrocih in odraslih

Uhelj, kot najbolj zunanji del našega slušnega organa, je pomemben del podobe posameznika. Bistveno je dojemanje lastne podobe – nekaterim štrleča ušesa ne povzročajo težav, na drugih delujejo simpatično, v otroštvu pa pritegnejo neželeno pozornost, zbadanje in težave z vključevanjem v okolje, obremenjenost pa se zlahka prenese v odraslo dobo.

Kljub splošno znanim standardom, kaj je lepo in kako obrazna in telesna razmerja kažejo privlačnost kot skladnost in harmonijo, naše oči v veliki meri kot privlačno opazijo tisto, kar je kot privlačno izpostavljeno v medijih. V današnjem, vse bolj vizualno usmerjenem svetu, se na televiziji in v dnevnih revijah zlahka predstavi lepotni ideal, prav tako pa tudi obratno – nekoga, ki ima smešna, štrleča in velika ušesa, okrogel obraz ter je majhne rasti, se zlahka označi za smešno pojavo, čudaka, manj inteligentnega posameznika. Dejstvo je, da človeško oko in možgani samodejno zaznavamo sprejemljivo, lepo, privlačno in skladno brez metra ali šestila in redkokatera obrazna značilnost lahko človeka prikaže tako negativno kot prav prevelika, nepravilno oblikovana in štrleča ušesa.

Pri korekciji štrlečih ušes lahko popravimo štrlino, prirojene enostranske ali obojestranske nepravilnosti, asimetrijo, velikost in deformacije. Težko je govoriti o idealni obliki in velikosti uhlja, saj je močno odvisna od ostalih razmerij obraza. Idealen uhelj je nemoteč uhelj.

Poseg je namenjen vsem posameznikom v kateremkoli življenjskem obdobju, ki jih videz njihovih ušes moti, naj gre za velikost, za obliko uhlja ali obliko mečice. Pri raziskavi na otrocih so ugotovili, da se ti veliko bolj zanimajo za ušesa kot za druge dele telesa. Če so uhlji deformirani, lahko s strani vrstnikov izzovejo hude zbadljivke, kar vpliva na socializacijo, otrok postane manj družaben, introvertiran, lahko celo agresiven. Zato je pri deformaciji uhljev zaželena čim bolj zgodnja korekcija, še pred vstopom v osnovno šolo, vendar ne pred dopolnjenim 6. letom starosti. Število teh posegov se je v zadnjih desetletjih zelo povečalo in oba spola sta enakomerno zastopana.

Otroke do 9. leta običajno operiramo v bolnišnici in v splošni anesteziji, kasneje, ko se z otrokom lahko jasno pogovorimo in otrok pokaže jasno željo po operaciji, poseg zlahka opravimo tudi v lokalni anesteziji. Odrasle operiramo ambulantno in v lokalni anesteziji. Poseg traja eno uro in lahko zajema izrez hrustanca in kože, prestavitev in preoblikovanje ali stanjšanje hrustanca ter oblikovanje novih gub ušesa. Končni rez je običajno za ušesom, tik nad gubo, kjer se uho stika z glavo in je neopazen.

Kako poteka operacija štrlečih ušes in nato okrevanje po njej

Operacijskih tehnik je veliko. Izberemo tisto, ki je po izkušnjah kirurga za popravo določene nepravilnosti najprimernejša. Vsem tehnikam je skupno oblikovanje in razbremenitev ušesnega hrustanca, tako da se uhelj ukrivi v želeno smer.

Takoj po operaciji okoli ušesa namestimo povoj, čez teden dni odstranimo tamponske šive, čez dva tedna pa morebitne šive iz gube za ušesom. Ostali šivi v ušesu so resorbilni in se sčasoma sami od sebe razgradijo. Stranka si mora še najmanj en mesec po posegu nameščati zaščitni trak. Trak uhlje stabilizira v novem položaju in preprečuje njihovo zvijanje, še posebej med spanjem.

Bolečina je minimalna, prav tako oteklina in podplutba. Možna neželena posledica je pojav prekomernega brazgotinjenja, ki jo imenujemo tudi hipertrofična brazgotina. Ta je lahko rezultat slabe kirurške tehnike ali vnetja, največkrat pa je dedno pogojena in se pojavi pri posameznikih, katerih rane se celijo na estetsko manj privlačen način.

Pogosta vprašanja in odgovori

Otoplastika, korekcija štrlečih uhljev, ima zgolj estetski učinek. To je korekcija zgolj uhlja in ne notranjih delov ušesa, ki imajo slušno funkcijo. Korekcija štrlečih ušes nima popolnoma nobenega vpliva na sluh.
Korekcija ušesnih mečic je poseg, kjer preoblikujemo in popravimo obliko raztegnjene ali raztrgane ušesne mečice. Ta je lahko raztegnjena ali raztrgana zaradi dolgotrajnega nošenja težkih uhanov, raztrga se lahko tudi z nenadnim potegom uhana. Poškodovani del zašijemo z neposrednim šivom, s posebnim rezom v obliki zagozde pa mečico lahko tudi zmanjšamo.
Korekcijo štrlečih uhljev izvedemo v kateremkoli življenjskem obdobju posameznika, pred tem pa je potreben izčrpen pogovor. Kadarkoli ušesa operiramo, moramo operacijo opraviti iz pravih razlogov. Pri otrocih lahko deformirani uhlji s strani vrstnikov izzovejo hude zbadljivke, kar vpliva na socializacijo, otrok postane manj družaben, introvertiran, lahko celo agresiven. Zaželena je čim bolj zgodnja korekcija, še pred vstopom v osnovno šolo, vendar ne pred dopolnjenim 6. letom starosti.
Vsi rezi pri korekciji ušes so postavljeni na očem skrita mesta, najpogosteje v gubo za ušesom, kjer je uhelj pritrjen na glavo. Rane se hitro zacelijo in brazgotine so nežne.
Imate vprašanje
in ne najdete
odgovora?
Spoznajmo se