Oblikovanje lic

Maščobne blazinice na licih, bradi, čeljusti tvorijo volumen obraznih potez, značilnih za mladosten obraz. Postaran obraz je usahel, koža obraza po zakonitostih težnosti nekako obvisi na kostnem ogrodju, kar poudari linije, ki so značilne za starost. Licem lahko povrnemo volumen z vbrizganjem lastne maščobe, s polnili hialuronske kisline ali pa z vsadki, medtem ko ohlapno kožo dvignemo in napnemo s kirurškim dvigom.

Prijavi se na posvet
Rezultat

trajen

Trajanje posega

30 minut 

Okrevanje

odvisno od posega

O posegu

  • Pri pomlajevanju obraza se prepogosto osredotočimo na posamezne sklope, pri tem pa večkrat pozabimo na medsebojno harmonijo in skladnost struktur. Lepota ne pomeni samo lepega nosu, lepih oči in napetih ter poudarjenih ličnic, temveč predvsem medsebojno uigranost vseh delov celote.
  • Ličnice lahko poudarimo na več načinov – začasno, s polnili iz hialuronske kisline, in trajno – z vsadki ali z vbrizganjem lastne maščobe.
  • Začasna polnila s hialuronsko kislino so najbolj priljubljena. Omogočajo, da dosežemo nadzorovano polnost ličnic, prednost pa je, da učinek postopno izgine – tako se lahko pri vsakem obisku igramo z volumnom in pričaramo drugačen, privlačnejši videz. Pomembno je poudariti, da učinek vseeno ni kratkotrajen, saj z izbiro ustreznega preparata in izvajalca lahko traja tudi dve leti.
  • Praktično trajen učinek ima vbrizganje lastne maščobe v predel obraza, še posebno v predel ličnic. Tako hkrati dobimo polne in visoko položene ličnice, kot smo jih imeli nekdaj, hkrati pa se znebimo tudi maščobe na delu telesa, kjer jo odvzamemo.
  • Koža lic se s staranjem spreminja – postaja ohlapna, suha, neelastična, razbrazdana. Povrnitev volumna in napetje kože ne popravi same kakovosti le-te. S kemičnim pilingom obnovimo povrhnje plasti kože in jo zgladimo, postopek pa povzroči tudi zatezanje in boljšo strukturo globlje plasti kože.
  • Predoperativni pregled in pogovor o željah ter možnostih sta odločilnega pomena pri načrtovanju posega. Pred posegom se bomo pogovorili o obsegu posega in brazgotinah.
  • Poseg opravimo v lokalni ali splošni anesteziji.
  • Po posegu ostane stranka na krajšem opazovanju, nato oddide domov.
  • Okrevanje po posegu je odvisno od obsega posega. Nekateri posegi so ambulantni in ne zahtevajo okrevanja, medtem ko kirurški posegi zahtevajo okrevanje.

Najpomembnejši element lic so maščobne blazinice. Te zakrivajo lično kost in mimične mišice v globini. Medtem ko so polna lica ljubka pri otroku, pri odraslem niso ravno privlačna. Ličnice po obliki spominjajo na navzgor obrnjen trapez, ženske si ga najpogosteje pričarajo z ličili, tako da zasenčijo spodnji del in osvetlijo zgornjega. S tem optično oblikujejo polnost zgornjega dela in izbočenost Ogeejeve krivulje. Polne in visoke ličnice so pri moških usmerjene navzpred, pri nežnejšem spolu pa so oblikovane nekoliko bolj v širino.

Tako izguba volumna kot tudi neustrezno dodajanje volumna povzroča nezadovoljstvo. Namen estetske kirurgije je doseganje skladnosti in sreče, ne razočaranja.

Ličnice lahko poudarimo na več načinov – začasno, s polnili iz hialuronske kisline, ali trajno – z vsadki iz silikona ali z vbrizganjem lastne maščobe. Začasna polnila s hialuronsko kislino so najbolj priljubljena. Z njimi popravimo grobe globoke gube ali pa z dodajanjem volumna licem povrnemo polnost in obliko Ogeejeve krivulje. Njihova največja prednost je, da učinek postopno izgine. Tako lahko pri vsakem obisku s stranko preizkušamo volumen ali položaj poudarjenih struktur.

Če z uporabo polnil in botoksa pričnemo dovolj zgodaj, pogosto v dvajsetih, običajno pa v tridesetih letih, preprečimo nastanek globoko vrezanih gub in s tem odložimo potrebo po kirurškem posegu za nekaj desetletij.

Glavna prednost polnil s hialuronsko kislino v primerjavi z ostalimi polnili je varnost uporabe, saj se naravno razgrajujejo v tkivu. Tkiva se z leti starajo in spreminjajo, zato je postopno izginevanje preparata želena lastnost. S kasnejšim nadomeščanjem se lahko prilagajamo novemu stanju tkiv in starostne poteze obraza ciljano popravljamo.

Piko na i dodamo s kemičnim pilingom, s katerim izboljšamo kakovost kože, zgladimo drobne gubice in pore, popravimo tonus in koži povrnemo sijaj. Vsi omenjeni postopki so hitri in neboleči ambulantni posegi, po katerih se lahko stranka še isti dan vrne k vsem dnevnim aktivnostim. Želeni učinek je naraven in svež videz, mimika pa je popolnoma ohranjena.

Za vstavitev silikonskih vsadkov se odločimo pri osebah, katerih kostno ogrodje ličnic je prirojeno manj izrazito ali pa je med procesom staranja prišlo do plitvenja kostne podpore obraza. Strankam, ki želijo predel ličnic zgolj nekoliko poudariti ali pa povrniti s staranjem uvelo polnost obraza, priporočamo uporabo polnilcev s hialuronsko kislino.

Praktično trajen učinek ima tudi vstavljanje lastne maščobe. Tako dobimo naravno obliko na želenem delu, hkrati pa se z liposukcijo znebimo maščobe na delu telesa, kjer jo odvzamemo. Lipofiling ali prenos lastne maščobe je najučinkovitejši v predelih, kjer je najmanj mimičnega gibanja. To je običajno v predelu ličnic, kjer je maščobni presadek zelo obstojen, mogoč pa je prenos tudi v druge predele, in sicer v ustnice, brado, obrvi, čelo, skratka povsod, kjer manjka volumen. Poseg lahko opravimo v lokalni ali splošni anesteziji. Ker gre za telesu lasten material, je treba nepravilnosti nekoliko prekomerno korigirati, saj se določena količina vbrizgane maščobe vedno razgradi. Po posegu mesto, kjer smo opravili liposukcijo, povijemo oziroma namestimo kompresijsko oblačilo. Območja, kamor smo maščobo vbrizgali, imobiliziramo z obliži. Da bi dosegli optimalen rezultat, je poseg običajno treba ponoviti.

Imate vprašanje
in ne najdete
odgovora?
Spoznajmo se