Oblikovanje ustnic

Starost povzroča spremembe na ustnicah, ki so hitrejše in bolj izrazite kot na drugih delih obraza. Za ustvarjanje polnih ustnic uporabljamo polnila s hialuronsko kislino, ki ne samo povrnejo volumen tankim ustnicam, temveč tudi učinkovito zmanjšajo navpične gubice na robu. Ta metoda obnavlja mladosten videz in polnost ustnic, obenem pa izboljšuje splošen izgled obraza."

Prijavi se na posvet
Rezultat

takojšen

Trajanje posega

20 minut

Okrevanje

ni potrebno

Trajnost učinka

trajno

O posegu

  • Polne ženske ustnice, ki obrobljajo bele zdrave zobe, so bile od nekdaj simbol zdravja in seksapilnosti.
  • Pri ustnicah lahko vplivamo na obliko, volumen in položaj. Z uporabo polnila z nekoliko redkejšo hialuronsko kislino povrnemo obliko kupidovega loka, polnost in volumen pa z nekoliko gostejšimi preparati. Z dodajanjem volumna hkrati napnemo tanko in nežno kožo ustnic in tako izbrišemo neprijetne navpične (kadilske) gubice.
  • Vbrizgavanje na napačna mesta ali pretiravanje s polnili v rokah neizkušenega izvajalca hitro privede do tako imenovanih račjih ustnic in umetnega videza celotnega obraza.
  • Položaj ust in ustnic lahko nežno spreminjamo z uporabo botoksa. Usta premika sklop 10 mimičnih mišic. S prehodno oslabitvijo natančno določenih mišic lahko dvignemo s starostjo spuščene kotičke ustnic, kar obraz naredi ponovno prijazen in mladosten.
  • Pregled pred posegom in pogovor o željah ter možnostih sta odločilnega pomena pri načrtovanju posega.
  • Okrevanje ni potrebno. Po posegu priporočamo hlajenje ustnic s hladilnim gelom in počitek z dvignjenim vzglavjem.
  • Po posegu stranka lahko nadaljuje z dnevnimi obveznostmi.

Ustnice imajo pomembno funkcijo pri vsakdanjih opravilih – pri govoru, neverbalnem izražanju, poljubljanju, izkazovanju čustev in razpoloženja. Ta nenavadni preplet kože, sluznice in mišičnine ima zelo močan vpliv pri ustvarjanju prvega vtisa, pa naj bo to prvi stik matere z otrokom, prvi poljub mladih zaljubljencev ali zgolj običajna vsakdanja komunikacija.

Zaradi izrazitega premikanja ustnic starostne spremembe v tem predelu napredujejo hitreje in so bolj izrazite kot drugod po obrazu, še posebej pri kadilcih. Pogosto izraz na obrazu ni usklajen z našim počutjem – stanjšane ustnice dajejo vtis strogosti in sitnosti, v starosti spuščeni ustni kotički in poudarjene marionetne gube pa dajejo obrazu žalosten videz. S staranjem ustnice izgubljajo kostno podporo čeljusti in zobovja, pride tudi do podaljšanja razdalje med nosom in usti. Zgornji zobje se zato skrijejo, spodnji zobje pa postajajo vedno bolj vidni, kar ustvari strog in jezen izraz na obrazu.

Moški s polnimi ustnicami pri ženskah vzbuja občutek čutnosti, večina moških pa se še danes spominja prvega nastopa Angeline Jolie na filmskih platnih, ko je burila domišljijo in hkrati vzbujala zavist pri ženskah. Tudi v modi in trženju je njihova moč zapeljevanja že dolgo prepoznana, nenazadnje je prav rdečilo najpomembnejši del kompleta z ličili. V raziskavah je bilo ugotovljeno, da imajo manekenke, ki nastopajo v reklamah in oglasih, praviloma večje, polnejše ustnice in da je uspešnost reklam večja, če se vanje vključi prikrito sporočilo seksapila in čutnosti.

Ustnici imata različno zgradbo, zgornja je sestavljena iz treh podenot, spodnja iz dveh. Pojem lepih ust in ustnic ponovno opredeljuje razmerje zlatega reza, debelini spodnje in zgornje ustnice sta namreč v idealnem razmerju 1 : 1,6, spodnja ustnica je polnejša. Pri pogledu s strani naj bi spodnja ustnica ležala 1–2 mm pred zgornjo ustnico. Rdečina idealnih ustnic je proti kožnemu delu ostro omejena z ustničnim robom, vermilionom, ki ni poraščen niti pri moškem, in sledi obliki krivine kupidovega loka. Kupidov lok ima značilen bisernat lesk, ki ga v kozmetiki pogosto poudarijo z dodatnim svetlejšim tonom. Ena izmed očitnih značilnosti mladih in lepih ust je filtrum – to sta dva nežno vzporedna navpična grebena, ki segata od nosu do rdečine zgornje ustnice in se končata v sredini kupidovega loka. S staranjem postaneta plitvejša.

Na področju estetske kirurgije ustnic lahko vplivamo na obliko, volumen in položaj ustnic. Najbolj priljubljena in hkrati najnaravnejša je uporaba polnil s hialuronsko kislino. Ustnicam povrnemo obliko, čutnost in polnost na točno želenih mestih. Z dodajanjem volumna napnemo tudi tanko in nežno kožo ter tako izbrišemo neprijetne navpične (kadilske) gubice, ki se pojavljajo na robu rdečine. Poustvarimo lahko tudi navpična vzporedna grebena na sredini zgornje ustnice (filtrum), ki je ena glavnih značilnosti mladostnih ust. S kemičnim pilingom ali povrhnjim vbrizgavanjem hialuronske kisline lahko zgladimo tudi navpične gubice na kožnem delu zgornje ustnice.

Vbrizgavanje na napačna mesta ali pretiravanje s polnili v rokah neizkušenega izvajalca lepotnega posega lahko hitro privede do tako imenovanih račjih ustnic in umetnega videza celotnega obraza, še huje pa je, kadar izvajalec uporablja trajna polnila, ki sicer na slovenskem trgu niso dovoljena. Od učinka trajnosti so trajni le zapleti (silikonska polnila, druga sintetična polnila). Ustnice so osrednji in najbolj izpostavljen del spodnjega dela obraza, zato je pri njihovem pomlajevanju ključna zmernost. Po polepšanju ustnic zaradi nežnosti tkiva nastane prehodna oteklina, ki izzveni v enem dnevu. Možni neželeni učinki so pojav podplutbe, prekomerna oteklina, alergijska reakcija in vnetje, vsi našteti pa so izjemno redki in je bojazen odveč.

Takoj po posegu priporočamo hlajenje ustnic s hladilnim gelom in počitek z dvignjenim vzglavjem.

Pogosta vprašanja in odgovori

Vse preveč je volumsko prevelikih in popolnoma neprimerno oblikovanih ustnic. Tisti, ki mu dovolite, da se s polnili dotakne vaših ustnic, mora absolutno upoštevati vse anatomske podenote in poteze privlačnih ustnic. Estetska klinika Medved Višnjar je med drugim znana po občutku za estetiko prav pri oblikovanju ustnic.
Kozarec vina nekaj ur po posegu najverjetneje ne bo pretirano škodljiv, a alkohol pred in takoj po vseh estetskih posegih odsvetujemo. Z uživanjem alkohola je treba počakati 24 ur po posegu. Alkohol namreč širi krvne žile, zato je lahko oteklina vidnejša ali traja dlje časa, tudi tveganje za nastanek podplutb se poveča.
Račje ustnice nastanejo tedaj, ko izvajalec uporabi preveč polnila na straneh, namesto na sredini ustnic. Stranski del se izravna, izgubi svojo zaobljenost in visi preko spodnje ustnice. Zgornja ustnica naj bi imela lepo poudarjen, ne pa izravnan kupidov lok, medtem ko spodnja ustnica mora na vsaki strani imeti nakazano rahlo blazinico. Pri oblikovanju ustnic ni toliko pomembno, katero polnilo se uporabi, pomembneje je, kdo ustnico oblikuje.
Ustnice najpogosteje oblikujemo s polnili s hialuronsko kislino, ki dajejo najlepše in najbolj nadzorovane rezultate. Učinek povečanja ustnic traja 4–8 mesecev, čas trajanja je odvisen tudi od strankine presnove in uporabljenega preparata. Ustnice lahko povečamo tudi z lastno maščobo, a je učinek manj predvidljiv, saj je zaradi naravne razgradnje dela maščobe treba narediti prekomerno korekcijo. Učinek povečanja ustnic z lastno maščobo je trajen. Nikakor pa se pri oblikovanju ustnic ne sme uporabljati trajnih polnil, ki so izjemno nevarna in prinesejo le trajne težave.
Oteklina običajno mine v 2–3 dneh, nekaj dni dlje so vidne modrice, če se pojavijo. Oteklino lahko zmanjšamo s hlajenjem, modrice pa lahko prekrijemo s šminko.
Spodnja starostna meja za oblikovanje ustnic je 18 let, mladoletnih strank ne sprejemamo.
Trajna polnila prinesejo trajne težave. Prav tako ne moremo nikoli biti popolnoma prepričani, kako se bodo obnašala v naših tkivih. Vnos novega polnila v področje, kjer je že prisotno trajno polnilo, lahko povzroči težave, kot so vnetje ali reakcija tujka. Poseg je sicer možen, a se je trebno zavedati tveganj in se o njih iskreno pogovoriti s kirurgom.
Pri oblikovanju ustnic moramo spoštovati njihovo naravno obliko in poudariti tiste dele, ki bodo ustnice naredili privlačnejše. Poudarjanje kupidovega loka in osrednjega srčastega dela zgornje ustnice naredi ustnice čutne in privlačne na pogled, medtem ko poudarjanje stranskih delov ustnic ali prekomerno povečanje zgornje ustnice hitro deluje umetno in moteče. Pri tako pomembni in vidni strukturi, kot so ustnice, je pomembno, da skrbno izberemo strokovnjaka, ki mu bomo zaupali poseg povečanja ustnic.
Imate vprašanje
in ne najdete
odgovora?
Spoznajmo se