Pomlajevanje obraza

S staranjem se naša pričakovanja do izgleda obraza spreminjajo, a želja po zdravem in mladostnem videzu ostaja. Pomlajevanje obraza lahko odraža vaše notranje počutje, odpravlja znake utrujenosti in vrača izgubljeno svežino vašemu obrazu. Ta postopek je idealen za tiste, ki v ogledalu vidijo znake staranja, ki ne odražajo njihovega resničnega duha in energije.

Prijavi se na posvet
Rezultat

takojšen

Trajanje posega

30 minut

Okrevanje

ni potrebno

Trajnost učinka

6-12 mesecev

O posegu

  • Pomlajevanje obraza je nekirurški poseg, s katerim dosežemo izjemen pomlajevalni učinek obraza. Staranja ne moremo preprečiti, lahko pa omilimo njegove posledice.
  • Glavni cilj naših lepotnih posegov je naraven in svež videz. Da dosežemo najboljše učinke, posamezne tehnike in estetske posege združimo med seboj. Najpogosteje združujemo botoks, polnila in nekirurški lifting obraza z nitmi (microneedling), kakovost kože pa izboljšamo s kemičnimi pilingi ter z laserjem. Poskrbeli bomo, da bomo vaše obrazne poteze osvežili, ne pa drastično spremenili, kar je v nasprotju z našimi strokovnimi merili.
  • Posege za pomlajevanje obraza opravimo hitro, brez bolečin, brez anestezije ter brez dogotrajnega okrevanja.

Nepremična čela in prekomerno napolnjene nabrekle ustnice so mogoče res priljubljene v ameriških TV-oddajah in v Hollywoodu, nikakor pa niso zaželena podoba pri nas, v Sloveniji, kjer smo kljub porastu lepotnih posegov v estetski medicini in kirurgiji uspeli ohraniti relativno umirjeno in estetsko podobo obraza in telesa.

Aktiven in uspešen človek želi biti – ne glede na leta – zdrav, privlačen in spočit. Pav tako želi tudi izgledati. Želi biti mladosten in želi, da se njegov videz ujema vsaj z letnico rojstva. Pogosto pa se zgodi, da izgledamo starejši, kot se počutimo, čeprav se skozi življenjska obdobja naša pričakovanja glede videza spreminjajo. Zaradi hitrega tempa življenja mehka tkiva obraza in na splošno koža ter zunanji videz pogosto ne uspejo slediti notranji biološki uri.

Namen uporabe botoksa in dermalnih polnil ni popolno preoblikovanje obraza do neprepoznavnosti ali zamrznitev obrazne mimike, temveč zgolj osvežitev obraznih potez, saj se želijo stranke po pomlajevanju počutiti letom primerno. Smisel tovrstnih estetskih posegov ni popolno zabrisanje obraznih gub in gubic, temveč želimo doseči njihovo omehčanje. Gube so namreč posledica življenjskih izkušenj in trenutkov, ki jih ne želimo zbrisati z vašega obraza.

V različnih obdobjih življenja poskušamo z botoksom in dermalnimi polnili staranje upočasniti oziroma zgolj uskladiti biološko in kronološko uro.

Uporaba omenjenih tehnik nima zgornje ali spodnje starostne meje, pomembno pa je, da jih opravi strokovnjak, estetski kirurg z ustreznimi izkušnjami in občutkom – občutkom za tkiva, lepoto in obrazna razmerja. Če uporabimo prispodobo – vrhunske podobe ne omogočajo kakovostne barve in platno, temveč je najpomembnejši slikar.

V medijih smo lahko priča poplavi najrazličnejših lepotnih oglasov, da čudežnih pomlajevalnih tehnik niti ne omenjamo. Zapletene naprave, drage kreme, hitre diete, terapevtske masaže ter množica drugih, ušesu prijetnih in očem zanimivih tehnik obljubljajo instant spremembo, vendar v objektivnem smislu ne delujejo in so brez učinkov, olajšanje pa zagotovo občuti denarnica. Od posameznika je odvisno, kako bo svoj čas in denar najučinkoviteje vložil vase.

Zadostna količina spanja, zdrava in raznolika prehrana ter redna fizična in spolna aktivnost so edini pravi prijemi oziroma učinkovine, ki prinesejo vitalnost brez pomoči skalpela. Dodatno svežino ter mladosten videz pa lahko dodajo terapije s hialuronskimi polnili in botoksom 1– do 2-krat letno.

Pomlajevanje obraza v različnih starostnih obdobjih

V Kliniki Višnjar uporabljamo posege in učinke estetske kirurgije tako, da uresničujemo pričakovanja in zadovoljstvo strank. Uporaba botoksa in polnil je zgolj način, s katerim pripomoremo k zadovoljstvu in splošnemu počutju, nikakor pa ni estetska kirurgija edini način doseganja sreče in občutka privlačnosti. Sreča prihaja iz nas samih, a ker smo ljudje družabna bitja, ki želimo ugajati, pripomore k pozitivni samopodobi, če v družbi, službi ali pa v odsevu ogledala zagledamo nekaj, kar – ne glede na leta oziroma mladost, zrelost ali starost – vzbuja v nas pozitivne občutke.

Pomlajevanje obraza do 20. leta

Botoks

V zgodnjih dvajsetih letih je uporaba botoksa precej redka, saj ni potrebe po korekcijah gubic in linij obraza, a namen zgodnje uporabe botoksa je preprečiti nastanek gubic. Zakaj uporabiti botoks pri 20. ali zgodnjih 30. letih? Da ustavimo staranje, še preden se začne! Če naredimo primerjavo s telesno aktivnostjo – tudi redna telovadba pri mladem človeku ni nujno potrebna, a če želimo še dolgo ostati mladi in se v svoji koži dobro počutiti, sta tako redna rekreacija kot tudi preventivna nega kože smiselni ter investicija v prihodnost.
Glede na to, da se povprečna oseba nasmehne okoli 50-krat na dan, je s preventivo proti nastajanju gub, ki jih povzročajo obrazne mišice, priporočljivo pričeti zgodaj. Popolnoma razumljivo je, da uporaba botoksa v izrazito zgodnjih letih naleti na neodobravanje mnogih, a če je njegova uporaba premišljena, je takšen poseg smiselen. Vsi se namreč ne staramo enako, zato leta ne morejo biti razlog, da botoksa ne bi uporabili takrat, ko je to potrebno. Se strinjate, da če lista papirja ne prepognemo, se na njem guba ne bo pojavila!

Polnila

Večina tkivnih polnil je primerna za uporabo po tridesetem letu, a je v nekaterih primerih treba z njihovo uporabo pričeti bolj zgodaj. Pri nekaterih strankah so statične gube obraza, npr. nazolabialne gube ter navpični gubi med obrvmi, izražene bolj in prej, pri nekaterih posameznikih pa so globlje vrezane konture obraza dedno pogojene.
S pomočjo tkivnih polnil s hialuronsko kislino lahko učinkovito podpremo in zabrišemo gubo med nosom in kotičkom ust, zaradi česar je obraz manj strog, nasmešek pa lepši in bolj naraven. S polnili lahko preoblikujemo izrazito tanke ustnice in jim damo nekaj polnosti ter želeno obliko. Številnim dvajsetletnicah smo s pomočjo polnil odpravili nepravilnosti konture lic, ki so nastale kot posledica aken. Z ustreznim dermalnim polnilom izravnamo kožne nepravilnosti ter povrnemo videz zdravih in polnih mladostnih lic. Polnoletnim strankam lahko z dermalnimi polnili uspešno popravimo tudi druge nepravilnosti in asimetrije obraza, bodisi prirojene ali kot posledice poškodb.

Pomlajevanje obraza med 25. in 30. letom

BOTOKS

Uporaba botoksa je najbolj razširjena med 25. in 30. letom, z njim pa gladimo predvsem začetne, drobne dinamične gubice, ki nastanejo zaradi mrščenja in intenzivnega krčenja mimičnih mišic – vranje nožice, smejalne gubice, gubice med obrvmi in na čelu ... Vse te gubice se pojavijo v poznih dvajsetih letih, z njihovo zgodnjo odpravo v tem obdobju pa preprečimo nastanek kasnejših globokih in ostrih gub, ki bi jih čez nekaj let bistveno težje odpravili.

POLNILA

Tudi tkivna polnila s hialuronsko kislino najpogosteje uporabljamo pri strankah v tridesetih letih, ko se razvijajo prve resne gube obraza, kot so gube med kotički ust in nosom (nazolabialne gube). Drobne smejalne gubice v kotičkih oči (vranje nožice) ter na nosu se bolje odzivajo na terapijo z botoksom.
Z botoksom namreč popravljamo dinamične gube, ki nastanejo kot posledica obrazne mimike, medtem ko s tkivnimi polnili popravljamo statične gube – nazolabialne gube, marionetne linije, gube, ki nastanejo med obrvmi zaradi mrščenja … S polnili lahko poleg globljih gub popravimo tudi volumske nepravilnosti obraza, ki so lahko prisotne že v dvajsetih letih, s čimer damo obrazu polnejši in mladostnejši videz.
S polnili oblikujemo in povečamo ustnice, brado, lica, omehčamo prehod očesa na lice in zakrijemo podočnjake ter popravimo manjše nepravilnosti nosu, ki so prirojene nepravilnosti ali pa korekcije po poškodbah. Namen uporabe polnil v omenjeni starostni skupini ni popravljanje posledic staranja, temveč volumsko oblikovanje obraza, s katerim dosežemo harmonijo.

Pomlajevanje obraza med 35. in 40. letom


V teh letih stranke opažajo na obrazu čedalje bolj izražene gube, brazde, ostreje začrtane linije, povešenost zgornjih in spodnjih vek, podočnjake, spuščene ličnice zaradi popuščanja podkožnih vezi, bolj plosk obraz ... Obraz v tem obdobju izgublja volumen in polnost zaradi pričetka upadanja obrazne maščobe, pojavijo se nadležne marionetne linije, ostra linija spodnje čeljusti, ki je tako značilna za mladega človeka, izgine.

Pri nekaterih strankah so potrebni že bolj temeljiti in učinkoviti postopki pomlajevanja. V tej starosti se kirurški pomladitvi obraza le stežka izognemo. Kirurško pomlajevanje obsega širok spekter posegov, od manj invazivnega dviga obraza oziroma manjšega facelifta do klasičnega facelifta.

Starostna meja za kirurški lifting obraza strmo pada, zanj se odločajo vse mlajše stranke, ki želijo delovati preventivno in ustaviti staranje, vendar drugače kot dvajsetletniki. To so večinoma stranke, ki so v preteklosti že uporabljale botoks in tkivna polnila, potreba po rednih obiskih in skrb po nenaravnem videzu pa jih privede do bolj učinkovitih (kirurških) tehnik, ki dajejo dolgotrajnejše rezultate in hkrati nudijo korekcijo struktur, ki jih z injiciranjem ne moremo (več) popraviti.

V zadnjih nekaj letih se je zaradi obsežnosti kirurškega liftinga obraza, pa tudi nekaterih slabih estetskih učinkov (npr. zategnjen obraz) uveljavil t. i. »liquid facelift« oziroma tekoči facelift, pri katerem zgolj z dermalnimi polnili in botoksom dosežemo naraven in pomlajen videz, brez uporabe skalpela.

Na nežen in neinvaziven način lahko obraz učinkovito pomladimo tudi z nekirurškim liftingom obraza z nitmi. Niti s posebno tehniko ambulantno ter v lokalni anesteziji uvedemo v podkožje in naredimo dvig povešenih obraznih struktur brez skalpela. Učinek niti je dvojen: zaradi drobcenih kaveljčkov na obeh koncih niti dosežemo takojšnji lifting učinek, v naslednjih mesecih pa se pokaže še t. i. biološki učinek – vstavljena nit spodbuja izboljšanje tonusa kože preko nastajanja novega kolagena in podpornih tkiv kože.

Tehnike pomlajevanja obraza se večinoma prepletajo, botoks in dermalna polnila pa uporabljamo za dodatne, vzdrževalne posege po kirurških posegih. Na te manjše 'vzdrževalne' posege glejte kot na redno vzdrževanje novozgrajene hiše.

Med 35. in 45. letom lahko z botoksom uspešno pomladimo vrat. Z zatezanjem vratne kožne mišice platizme ustvarimo pomlajen vrat, ki pristoji pomlajenemu obrazu. Z aplikacijo botoksa v globlje plasti mišic dosežemo manjše premikanje obraznih struktur. Z dvigom kotičkov očes in ust na subtilen način dosežemo bolj vesel in pozitiven izraz obraza. Prav tako z uporabo polnil s hialuronsko kislino različnih gostot z injiciranjem v različne plasti obraza povrnemo volumen usahlim ličnicam, ustnicam, dvignemo in zabrišemo nazolabialne gube ter oblikujemo rob spodnje čeljusti.

V tem starostnem obdobju namenjamo skrb tudi kakovosti kože, ki je žal obratno sorazmerna s starostjo. Nega kože s kozmetičnimi preparati že v mladosti je nujna in gre z roko v roki s predstavljenimi pomladitvenimi tehnikami, vendar kakovosti kože zgolj s kremami ne moremo popraviti. S postopkom mezoterapije skozi tanko iglo vbrizgamo v različne plasti kože preparate, ki jih koža nujno potrebuje: vitamine, antioksidante, hormone, encime in koencime, hialuronsko kislino … Koža bo po posegu takoj bolj napeta, sijoča in nežna. Podoben učinek dosežemo z nekirurškim liftingom obraza z nitmi (microneedling) in vampirskim faceliftom. S kemičnimi pilingi nadzorovano odstranimo postarane in poškodovane zgornje plasti kože, hkrati pa povzročimo zatezanje v globljih plasteh ter spodbudimo nastajanje novega kolagena.

Pomlajevanje obraza po 45. letu


Zgornja meja za uporabo botoksa, polnil s hialuronsko kislino in kemičnih pilingov ne obstaja. Ohlapna in povešena koža obraza ne pomeni nujno tudi ohlapnosti in slabega tonusa obraznih mišic. Potreben je posvetovalni pregled pri estetskem kirurgu, ki bo ocenil stanje tkiv na obrazu in predlagal primerne posege.

Po 45. letu starosti postajajo neinvazivni posegi pomlajevanja obraza vse manj učinkoviti. Čeprav je klasičen facelift predvsem na račun napredka in razvoja neinvazivnih postopkov pomlajevanja ter zgodnjega preventivnega preprečevanja znakov staranja v zadnjem času manj priljubljen, se v določeni dobi kirurškemu posegu ne moremo izogniti. Ne skrbite, imamo znanje in izkušnje s kirurškimi in nekirurškimi metodami pomlajevanja obraza in z uporabo obojega pri strankah dosežemo najboljše učinke.

Po 45. letu starosti je uporaba dermalnih polnil s hialuronsko kislino in botoksa namenjena predvsem dopolnjevanju in vzdrževanju rezultatov, katere dosežemo s kirurškimi posegi. Z uporabo botoksa lahko pomladimo vrat ter omejimo zatezanje trakov vratne mišice platizme (nastanek puranjega vratu), medtem ko lahko visečo kožo na spodnjih delih obraza odstranimo le s pomočjo kirurškega facelifta. Da bi dosegli celosten in bolj mladosten videz, posežemo po dvigu obrvi, odstranitvi odvečne kože na spodnji in zgornji veki ter pomladitvi vratu, če je to potrebno.

Poleg izgube volumna obraza zaradi izgube obrazne maščobe in povešanja kože ličnic in vek, ki jih zlahka popravimo s kirurškimi posegi, predstavlja dodatno težavo v starejših letih kakovost kože, ki je ne moremo popraviti niti s kirurškim posegom niti z botoksom, tkivnimi polnili ali z mezoterapijo. Kakovost kože lahko učinkovito izboljšamo zgolj s kemičnimi pilingi.

Piling (angl. luščenje) je nekirurški postopek, kjer z mehanskim brušenjem ali s kislinami različnih jakosti odstranimo zgornji sloj kože, da dobimo gladko, nežno in novo plast kože. Postopek sproži v koži množico mehanizmov celjenja, rezultat česar je zatezanje kože ter izboljšanje njene teksture, kakovosti in videza.

Imate vprašanje
in ne najdete
odgovora?
Spoznajmo se